Facebook Pixel

Депутати хочуть запровадити виплати для поранених і полонених вояків – Железняк

Депутати хочуть запровадити виплати для поранений і полонених вояків – Железняк

Депутати хочуть запровадити виплати для поранений і полонених вояків – Железняк

У комітеті ВР із питань податкової та митної політики підготували до розгляду оновлений текст законопроєкту № 9342 щодо виплат військовим. З-поміж новацій – виплати полоненим і пораненим на лікуванні. Про це повідомив перший заступник керівника комітету Ярослав Железняк.

Quote«Головне: за доплатами військовослужбовцям нічого не змінилося. Залишається норма, що військовим щомісяця виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 — 100 тис. грн. Важливо: доплата виплачується на умовах, у розмірі та в порядку, встановленими Кабінетом міністрів. Фактично це закріплює той механізм, який діє й зараз», – зазначив нардеп.

До тексту законопроєкту додали норму про виплати полоненим/зниклим безвісти та пораненим на лікуванні.

Quote«Для поранених військовослужбовців, які тимчасово перебувають на лікуванні, та полонених/зниклих безвісти додатково виплачують 100 тис. грн щомісяця. Та знову-таки на умовах КМУ», – додав Железняк.

Для поранених, які визнані непридатними до військової служби та зараховані в розпорядження відповідних командирів, передбачено два місяці виплат за останньою займаною посадою, а з третього місяця до закінчення розпорядження – додаткова виплата 12 тис. грн. Це вдвічі більше, ніж було в першому читанні.

Водночас між першою та новою версіями проєкту закону зникли згадки про доплати поліцейським, особам рядового та начальницького складу служби цивільного захисту. Попередньо планувалося встановити виплати від 10 тис. до 100 тис. грн.

Quote«Остання зміна – розмір додаткової доплати для інструкторів. У першому читанні мінімальна межа становила 10 тис. грн, у першій версії до другого читання – 20 тис. грн. Але у фінальній версії зупинилися на мінімальному розмірі 15 тис. грн. Максимальний так і лишився 30 тис. грн. Але знову-таки на умовах та в порядку, встановленими КМУ. Тобто як зараз», – уточнив депутат.

Інші норми майже не змінилися. Зокрема, строковикам пропонують додаткові щомісячні виплати в розмірі 6 тис. грн, курсантам – 2 350 грн.

У законопроєкті також залишилися норми, які не пов'язані з фінансуванням:

  • не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців із призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки;
  • мінімальний строк проходження базової військової підготовки – не менш як один місяць;
  • для військових передбачена щорічна відпустка тривалістю 30 днів і ще 10 днів за сімейними обставинами, а для курсантів – до 10 днів зимової відпустки та до 20 днів літньої.

Железняк підкреслив, що комітет ВР цей текст ще не розглядав, тому фінальна редакція ще може змінитися.

Голосування в залі в цілому буде вже в червні, на найближчому пленарному засіданні.

Подякувати 🎉