Facebook Pixel

Армія рф і далі отримує чипи зі США та Європи — The New York Times

Військова промисловість рф і далі отримує необхідні західні чипи для виготовлення високоточної зброї через Вірменію, Казахстан та інші країни.

Про це пише The New York Times із посиланням на дані від високопоставлених податкових і торговельних чиновників США.

Дані про торгівлю показують, що інші країни втрутилися, щоб забезпечити Росію частиною того, що їй потрібно. Після різкого падіння одразу після вторгнення в Україну імпорт чипів до росії знову почав зростати, особливо з Китаю. Імпорт у період із жовтня 2022 року до січня 2023 року становив понад 50% від середнього довоєнного рівня щомісяця, згідно з відстеженням аналітичного центру Silverado Policy Accelerator.

В одному документі, позначеному печаткою Бюро промисловості та безпеки США, йдеться, що у 2022 році Вірменія імпортувала на 515 відсотків більше мікросхем і процесорів зі США й на 212 відсотків більше з Європейського Союзу, ніж у 2021 році. Тоді Вірменія експортувала 97 відсотків цих процесорів до Росії, йдеться в документі.

В іншому документі Бюро промисловості та безпеки визначило вісім категорій мікросхем і компонентів, які вважаються критично важливими для розроблення російської зброї, зокрема, так званої програмованої вентильної решітки, яку було виявлено в одній із моделей російської крилатої ракети Х-101.

У звіті, опублікованому у вівторок незалежною групою Conflict Armament Research, що вивчає російську зброю, яку витягли з поля бою, міститься перший відомий приклад виготовлення Росією зброї з використанням чипів, зроблених після початку вторгнення.

Три ідентичні чипи, виготовлені американською компанією на офшорному заводі, за словами Демієна Сплітерса, який керував розслідуванням для CAR, було виявлено в безпілотниках Lancet на кількох об'єктах в Україні в лютому та березні цього року.

Однак видання зазначає, що широкомасштабні санкції, які США запровадили в партнерстві з урядами 38 інших країн, завдали серйозної шкоди військовому потенціалу Росії та збільшили витрати Росії на закупівлю необхідних їй запчастин.

Прямий продаж чипів до Росії зі США та їхніх союзників впав до нуля. Офіційні особи США кажуть, що Росія вже розтратила більшу частину своєї найточнішої зброї й була змушена замінити її на більш низькоякісні або контрафактні деталі, які роблять її зброю менш точною.

Подякувати 🎉