«Нафтогаз України» поставив за мету збільшити видобуток природного газу в найближчі десять років до 24 млрд кубометрів із нинішніх 13 млрд кубометрів або в 1,8 раза.
Про це повідомив глава правління НАК Юрій Вітренко під час Українського газового інвестиційного конгресу.
Зокрема Вітренко наголосив на доцільності розвитку видобутку на суші й на морському шельфі.
Собівартість видобутку газу на шельфі становить близько $160 за 1 тис. кубометрів, за словами Вітренка, у НАК є проєкти дешевші за цю собівартість.
На тлі тривалого виснаження наявних родовищ «Нафтогаз» планує основний приріст видобутку за рахунок розробки шельфу Юзівського родовища й газу зі щільних колекторів (tight gas).
За останній рік компанія отримала доступ до Чорноморського шельфу, Юзівської площі й ще чотирьох великих нафтогазових ділянок у межах УРП.
«Наше завдання полягає не в тому, щоб конкурувати з іншими компаніями, а в тому, щоб стати платформою для залучення інвестицій до газової галузі», — сказав він.
Зазначимо, що «Укргазвидобування» (100% участь «Нафтогаз») в 2020 році скоротила валовий видобуток газу на 5% (на 0,659 млрд кубометрів), як порівняти з 2019 роком, — до 14,233 млрд кубометрів. Зокрема товарного газу видобуток зменшено на 1,3%, або на 0,173 млрд кубометрів, до 13,448 млрд кубометрів.
Скорочення видобутку газу тривало й цьогоріч. «Мінус» щодо січня-вересня 2021 року становив 4,8%, або 0,517 млрд кубометрів, проти аналогічного періоду 2020 року. Загалом за три квартали 2021 року видобуток становив 10,204 млрд кубометрів, зокрема товарного газу зменшено на 4,8%, або на 0,484 млрд кубометрів, до 9,652 млрд куб.
«Нафтогаз України» об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Його частка в «Укргазвидобуванні» становить 100%, у ПАТ «Укрнафта» — 50% + 1 акція.
Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах (100% «Укртрансгаз») і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни (100% «Укртранснафта»), активно розвиває напрямок постачань газу побутовим споживачам.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також
Головна подія ресторанного бізнесу цієї весни – PRORESTO’25 в Одесі 28 квітня!