Facebook Pixel

Виробники м'яса закликали РНБО і Кабмін до державного регулювання, щоб уникнути зростання цін

Виробники м'яса звернулися з проханням до Кабінету міністрів і РНБО вжити заходів державного регулювання, щоб уникнути дефіциту кукурудзи і зростання цін на продукцію тваринництва.

З таким проханням звернулися асоціації «Союз птахівників України», «Cвінарі України» і «Союз кормовиробників України», повідомляє AgroPolit.

Асоціації тваринників просять ввести заходи державного регулювання для забезпечення галузей тваринництва фуражних культур в 2020/2021 маркетинговому році в необхідних обсягах 6 млн. тонн.

У тому числі закупівлю необхідних обсягів кукурудзи «Аграрним фондом» і надання державних гарантій під кредити на закупівлю цієї фуражної для формування достатніх запасів.

«Протягом останніх двох місяців спостерігається галопуюче подорожчання зерна, в тому числі фуражного, яке використовується в виготовленні комбікормів. Відповідно вартість готового комбікорму зараз виросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 40-45%. Зростання вартості комбікормів, які в структурі собівартості продукції тваринництва в середньому займають 65-70%, призвело до відповідного зростання витрат на виробництво продукції. З жовтня 2020 року виробництво м'яса птиці, свинини і харчових яєць є збитковим, рентабельність м'яса птиці становить -12%, яєць -17%, а свинини -3%», — говориться в зверненні асоціацій.

Різке подорожчання кормів привело до позапланового скорочення поголів'я птиці. За підсумками жовтня-листопада воно зменшилася на 10%. Причому для птахівництва таке зниження вмісту птиці відбувається вперше за останні сім років. Надалі прогнозується продовження зниження поголів'я птиці і свиней на початку нового року.

Підкреслюється, що такий розвиток подій призведе до катастрофічних наслідків для всіх галузей тваринництва з усіма негативними соціальними наслідками. При цьому відновити втрачені позиції в тваринництві, Україна зможе не раніше ніж через 1,5-2 роки. На відновлення експортних показників знадобиться ще більше часу. І це за умови сприятливих економічних умов.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉