Facebook Pixel

В Україні подорожчає хліб: пекарі назвали причини

До кінця 2020 року хліб і хлібобулочні вироби можуть подорожчати на 10 — 15%, прогнозує Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП).

До подорожчання хліба призведе зростання вартості пшениці і продуктів її перероблення, підвищення цін на цукор, соняшникову олію й інші інгредієнти для виробництва хліба та хлібобулочних виробів. З початку 2020 року вартість пшениці (50% собівартості хліба) зросла на 40%. Тільки за вересень 2020 року її вартість піднялася на 25%.

Крім того, на вартість хліба впливає девальвація національної валюти на 19,3% і витрати компаній на запобіжні заходи, які пов'язані з COVID-19.

У ВАП додали, що більш як на 10 — 15% ціни не зростуть.

«Ми проводили неодноразові наради з пекарським бізнесом, і в нас є розуміння того, що більш як на 10 — 15% ціни не зростуть. Щонайменше ми точно можемо говорити про найпопулярніші соціальні сорти хліба, адже підприємства розуміють соціальний складник цього бізнесу», – йдеться в повідомленні.

Контекст. У березні 2020 року ВАП звернулася до президента Володимира Зеленського, прем'єра Дениса Шмигаля, міністра економрозвитку Ігоря Петрашка й секретаря Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) Олексія Данилова з проханням вплинути на ситуацію з підвищенням цін на продовольчу пшеницю.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉