До кінця 2020 року хліб і хлібобулочні вироби можуть подорожчати на 10 — 15%, прогнозує Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП).
До подорожчання хліба призведе зростання вартості пшениці і продуктів її перероблення, підвищення цін на цукор, соняшникову олію й інші інгредієнти для виробництва хліба та хлібобулочних виробів. З початку 2020 року вартість пшениці (50% собівартості хліба) зросла на 40%. Тільки за вересень 2020 року її вартість піднялася на 25%.
Крім того, на вартість хліба впливає девальвація національної валюти на 19,3% і витрати компаній на запобіжні заходи, які пов'язані з COVID-19.
У ВАП додали, що більш як на 10 — 15% ціни не зростуть.
«Ми проводили неодноразові наради з пекарським бізнесом, і в нас є розуміння того, що більш як на 10 — 15% ціни не зростуть. Щонайменше ми точно можемо говорити про найпопулярніші соціальні сорти хліба, адже підприємства розуміють соціальний складник цього бізнесу», – йдеться в повідомленні.
Контекст. У березні 2020 року ВАП звернулася до президента Володимира Зеленського, прем'єра Дениса Шмигаля, міністра економрозвитку Ігоря Петрашка й секретаря Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) Олексія Данилова з проханням вплинути на ситуацію з підвищенням цін на продовольчу пшеницю.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також