Facebook Pixel

Удар по Польщі: які версії розглядаються та як відреагував світ

На тлі падіння двох ракет на території Люблінського воєводства в Польщі, що відбулося під час масованого удару російської окупаційної армії по Україні, країна посилила готовність своїх воїнських частин і запустила перевірку, чи є підстави для початку процедур відповідно до статті 4 Північноатлантичного договору. The Page зібрало все, що відомо про інцидент на ранок 16 листопада.

Що сталося

15 листопада стало відомо про влучання двох ракет по території Польщі неподалік українського кордону. Прилетіло в село Пшеводув у Люблінському воєводстві, вибух стався на зерносушарні. Загинули двоє людей.

Які версії розглядаються

У польському МЗС заявили, що на території країни впали російські ракети.

Quote«15 листопада 2022 року відбувся черговий багатогодинний масований обстріл усієї території України та її критичної інфраструктури Збройними силами російської федерації. О 15:40 у районі села Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, унаслідок чого загинули двоє громадян Республіки Польща», — йдеться в повідомленні.

Водночас президент Анджей Дуда заявив, що наразі не володіє «однозначними доказами», які б підтверджували, хто саме випустив ракети.

Як пише The Guardian, президент США Джо Байден заявив, що сумнівається в тому, що ракети були випущені рф. Хоча й додав, що спочатку необхідно з’ясувати, що сталося, а вже потім робити висновки.

Quote«Є попередня інформація, яка заперечує це. Я не хочу говорити про це, допоки ми не проведемо повне розслідування», — заявив він після екстреної зустрічі з лідерами НАТО та «Великої сімки» в Індонезії.

Утім, видання AP із посиланням на неназвані американські офіційні особи інформує, що ракети, які влучили по території Польщі, були випущені українськими військовими для перехоплення російської ракети, що прямувала до одного з енергооб'єктів країни.

Польський прем’єр Матеуш Моравецький заявив, що країна запросила міжнародних експертів для розслідування інциденту. Він закликав населення зберігати спокій і не дати ввести себе в оману.

Quote«Ми маємо бути готовими до будь-яких фейків. Це зброя, яку Москва використовує протягом багатьох років, а останнім часом особливо. Давайте дослухаємося до меседжів уряду та наших союзників», — зазначив він.

Як відреагував світ на падіння ракет у Польщі

Думки щодо інциденту в світової спільноти розділилися.

Президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення заявив: Україна неодноразово попереджала про те, що рф не обмежиться лише нашою країною.

Quote«Польща, держави Балтії... Це питання часу, коли б російський терор пішов далі. Треба поставити на місце терориста! Що довше росія відчуває безкарність, то більше буде загроз для всіх, кого можуть наздогнати російські ракети. Бити ракетами по території НАТО... Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти», — наголосив він.

У Чехії можливий ракетний удар по польській землі розцінюють як ескалацію конфлікту, навіть за умови, якщо він був помилковим. Міністерка оборони Яна Чорнохова заявила, що вважає інформацію про те, що прилетіли саме російські ракети правдивою, пише Denik N.

В Естонії заявили про повну солідарність із Польщею. У МЗС наголосили, що країна готова «захищати кожен сантиметр території НАТО».

У Латвії також вважають, що ракети були випущені російською армією. «Злочинний російський режим випустив ракети, які націлені не лише на населення України, а й упали на території НАТО в Польщі», — наголосили в місцевому Міноборони.

Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що «складається враження, що ця ракета не російського виробництва».

«Складається загальне враження, що ця ракета не російського виробництва, і ця заява відкриває шлях до певних фактів, тому не варто наполягати, що ця ракета була запущена з росії. Це буде провокацією», — наводить його слова The Guardian.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте наголосив, що «цього б не сталося, якби не жахливі ракетні удари росії по Україні».

Що говорять на росії щодо падіння ракет у Польщі

Російська влада від будь-яких ударів по Польщі або поблизу українсько-польського кордону відхрещується..

Quote«Заяви польських засобів масової інформації та офіційних осіб про нібито падіння «російських» ракет у районі населеного пункту Пшеводув є навмисною провокацією з метою ескалації ситуації», — йдеться в повідомленні Міноборони рф.

В оборонному відомстві також додали, що уламки на місці прильоту начебто не мають жодного стосунку до російських засобів ураження.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉