Facebook Pixel

В Україні з’явилася нова асоціація оборонних компаній

Асоціацію було створено для відстоювання інтересів членів Альянсу, участі у створенні національної довгострокової оборонної стратегії, створення українського аналогу DARPA для розвитку технологій подвійного призначення, допомоги членам Асоціації залучати інвестиції для масштабування їхнього бізнесу та виходу на нові ринки.

Потребу у створенні профільної спілки вперше було озвучено Анатолієм Амеліним на панельній дискусії щодо побудови національної екосистеми ОПК на цьогорічному iForum. Гості напрямку Military Tech, запровадженому Олександром Кардаковим, наголосили на необхідності обʼєднання всіх гравців дефенс-сектору задля покращення ефективності їх роботи. Ідею підтримав міністр Мінстратегпрому Олександр Камишін та Євгеній Уткін (UARPA, UARMS, Strata22).

За три місяці було створено громадську спілку Оборонний Альянс України на чолі з учасниками тої дискусії та експертами сектору, а саме — Анатолієм Амеліним, Олександром Кардаковим, Тарасом Розквасом, Ярославом Якимовим та Денисом Святокумом, які виступили ініціаторами та представниками компаній-засновників Оборонного Альянсу України.

Quote«Ми вважаємо, що оборонна промисловість України має величезний потенціал для розвитку, зростання та відіграє важливу роль не лише у забезпеченні безпеки України, а й у розвитку української економіки», – сказав Анатолій Амелін, ініціатор створення Альянсу та голова Ради Оборонного Альянсу України.
Quote«Наша асоціація працюватиме над тим, щоб створити український аналог DARPA, який фінансуватиме та розвиватиме нові технології оборонного призначення. А це, своєю чергою, створюватиме більш сприятливе середовище для розвитку оборонної промисловості України та допомагатиме українським компаніям ставати лідерами у світовому оборонному секторі», — прокоментував Олександр Кардаков, ініціатор створення Альянсу та автор новітніх miltech розробок.
Quote«Завдання Альянсу — це підтримка українських компаній, щоб сприяти локалізації виробництв техніки, спорядження, боєприпасів. Щоб все, що необхідної нашій обороні і використовується нашими воїнами, Україна мала змогу виробляти самостійно та забезпечувати себе в необхідних обсягах», — доповнив Тарас Розквас, ініціатор створення Альянсу та власник виробництва засобів індивідуального захисту.
Quote«Ще один виклик, який має подолати Альянс, це відсутність системної співпраці державного та приватного секторів і, як наслідок, хаотичний рух та відокремленість гравців, немає синергії. Докладемо зусиль, щоб налагодити та поглиблювати і комунікацію, і співпрацю між державою та виробниками», — прокоментував Ярослав Якимов, ініціатор створення Альянсу та автор державних військово-технічних політик.

У листі-очікуванні на вступ до Альянсу зараз знаходяться понад 20 учасників, які представляють широкий спектр оборонних галузей, включаючи виробництво дронів, військової техніки, запчастин, програмного забезпечення та технологій подвійного призначення. Члени асоціації представляють як великі, так і малі та середні підприємства.

Асоціація працюватиме над такими пріоритетами:

  • Відстоювання інтересів членів асоціації. Асоціація працюватиме з урядом України та іншими зацікавленими сторонами для захисту інтересів членів асоціації. Це включатиме лобіювання інтересів членів асоціації в уряді, а також представлення їхніх інтересів у міжнародних організаціях.
  • Участь у створенні національної довгострокової оборонної стратегії. Асоціація братиме участь у розробці національної довгострокової оборонної стратегії. Це включатиме надання рекомендацій уряду України щодо розвитку оборонної промисловості України.
  • Створення українського аналогу DARPA. Асоціація працюватиме над створенням українського аналогу DARPA, який фінансуватиме та розвиватиме нові технології подвійного призначення. Це сприятиме розвитку оборонної промисловості України та підвищенню її конкурентоспроможності.
  • Допомога членам Асоціації залучати інвестиції. Асоціація допомагатиме членам Асоціації залучати інвестиції для масштабування їхнього бізнесу та виходу на нові ринки. Це включатиме організацію заходів для залучення інвесторів, а також надання членам Асоціації інформації про потенційні джерела фінансування.
Quote«Одним з найголовніших завдань Альянсу є об’єднання всіх учасників та експертів сектору для наближення нашої Перемоги, а для цього до постійного зростання, збільшення ефективності, залучення закордонних інвестицій для покращення роботи сектору. Віримо, що обʼєднавшись, знайдемо рішення та дієві алгоритми подолання будь-яких викликів. Запрошуємо компанії дефенс-сектору приєднуватись до Альянсу!» — закликав Денис Святокум, ініціатор створення Альянсу та виконавчий директор Альянсу.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉