Facebook Pixel

Українська компанія вироблятиме 500 дронів-аналогів «шахедів» на місяць: на що здатні AQ 400 Scythe

На що здатні дрони-камікадзе AQ 400 Scythe: характеристики та переваги

На що здатні дрони-камікадзе AQ 400 Scythe: характеристики та переваги

Українська Terminal Autonomy зараз виробляє 100 дронів-камікадзе AQ 400 Scythe і має плани масштабування до 500 одиниць щомісяця. Вже доступні фото та відео польоту нового БПЛА.

The Page розпитало експерта з авіації та тестувальника дронів і РЕБ Анатолія Храпчинського, наскільки нові БПЛА схожі на Shahed-136 та які переваги українського дрона.

Характеристики AQ 400 Scythe

  • Дальність – 750 км, його запускають з короткої смуги або катапульти.
  • Швидкість – 140 км/г.
  • Загальна маса – 100 кг.
  • Бойова частина – 32 кг, можна збільшити до 72 кг за рахунок зменшення дальності.
  • Ціна – близько $20 тис.
AQ 400 Scythe перед запуском із катапульти на полігоні. Фото: Terminal Autonomy

AQ 400 Scythe перед запуском із катапульти на полігоні. Фото: Terminal Autonomy

На папері наш дрон може програвати тому ж Shahed-136, які російські терористи постійно запускають по Україні, у швидкості та дальності. Цей дрон має такі характеристики:

  • Дальність – за різними даними від 1000 до 2000 км.
  • Швидкість – 150-170 км/год.
  • Загальна маса – 200 кг.
  • Бойова частина – 40 кг.

Але авіаційний експерт Анатолій Храпчинський стверджує, що дальності нового AQ 400 Scythe більш ніж достатньо для виконання головного завдання такого типу дронів – вибивання російської авіації з близьких до лінії фронту аеродромів.

Які головні цілі нового дрона AQ 400 Scythe

Quote«Значна перевага нашого нового дрона – він невеликий за розміром. Це ми вже навчились створювати та переміщати малі мобільні групи для боротьби з дронами, балтійські країни вже хочуть брати у нас тут досвід. Для росіян же за умови масового виробництва це буде вперше, тому їм буде набагато складніше відбивати такі атаки», – вважає тестувальник дронів і РЕБ.

Храпчинський стверджує, що навіть 500 таких дронів на місяць – це недостатньо, адже наша потреба вимірюється тисячами, але ці дрони виконуватимуть важливу функцію.

Quote«Відігнати російські літаки Су-25 та інші моделі з гелікоптерами від фронту, аби наші військові могли воювати проти піхоти, а не думати, як закрити небо», – каже Анатолій Храпчинський про потенційну ціль використання AQ 400 Scythe ЗСУ.

У чому переваги AQ 400 Scythe

Дрони-камікадзе AQ 400 Scythe, імовірно, під час випробування на одному з полігонів. Фото: Terminal Autonomy

Дрони-камікадзе AQ 400 Scythe, імовірно, під час випробування на одному з полігонів. Фото: Terminal Autonomy

Експерт звернув увагу на форму нового дрона, бо з точки зору аеродинаміки Т-образна форма – це «надійно у використанні та легко у виготовленні». Через це дрон може баражувати у повітрі навіть із відключеним двигуном, більше того, така форма потребує менше витрат матеріалів для їхнього виготовлення.

Quote«Аеродинамічні принципи влучання в ціль у Shahed і Scythe різні, тому це не аналогічні дрони, але вони схожі. Scythe вже перевірили у Збройних силах, також вони були в мене на полігоні, — розповідає Храпчинський. — Вони дуже легкі. До того ж самі літачки легко збираються, а деталі легко виготовляються».

Виробники AQ 400 Scythe стверджують, що деталі дрона виробляють в Україні та ще у двох європейських країнах, тому, імовірно, не має бути проблем із поставками, особливо з Китаю. До того ж вони заявляють, що готові нарощувати виробництво вже зараз через надійність постачальників.

Відео польоту нового українського дрона-камікадзе AQ 400 Scythe

Українським дронам досі не вистачає фінансування та виробничих спроможностей

Анатолій Храпчинський вважає, що за бажання таке виробництво вже можна розширювати до кількох тисяч на місяць, але постає питання у фінансуванні проєкту державою, з чим досі виникають проблеми. Інший шлях – знаходження спонсорів.

Quote«У виробників є бажання робити дрони, вони у більшості відповідають потребам ЗСУ. Але спроможності у нас на низькому рівні. Фінансова складова страждає, бо державні замовлення відбуваються не так швидко, як того хотілося б», – розповідає експерт.

Також він зазначає, що в Україні досі не видно стратегії на майбутнє щодо розвитку виробництва БПЛА і засобів РЕБ.

Quote«Як буде вести себе ворог, як будуть розвиватися РЕБ, БПЛА, FPV? Якби ми спланували, що цього року будемо використовувати на лінії фронту FPV-дрони, ми вже б мали засоби РЕБ проти таких FPV, бо очікувано, що росіяни це скопіюють та використають проти нас», – підсумовує Анатолій Храпчинський.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉