«Укренерго» знову експортуватиме електроенергію до Словаччини

Укренерго знову експортуватиме електроенергію до Словаччини

Перший аукціон із розподілу пропускної спроможності міждержавних ліній на експортному напрямку Україна — Словаччина стартує 21 липня 2023 року. На аукціоні учасникам буде запропоновано 200 МВт із датою постачання 23 липня з 9:00 до 14:00. Про це повідомляє пресслужба «Укренерго».

«Укренерго» та словацький оператор системи передавання SEPS підписали угоду, яка визначає порядок проведення та розподілу коштів від аукціонів між країнами. З огляду на війну та постійні ризики від обстрілів доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах.

Після внесення необхідних змін у законодавство та погодження регулятором — НКРЕКП - Україна має можливість розпочати експорт електроенергії до Словаччини.

«Зазначимо, що українська електроенергія експортуватиметься лише в ті години доби, коли в енергосистемі є надлишок виробленої електроенергії. Наприклад, експорт можливий у ранкові та денні години, коли виробництво сонячних електростанцій найбільше. У вечірні години, коли сонячні електростанції не працюють, а в енергосистемі обмежена можливість електростанцій покривати високий рівень споживання електрики, залишається необхідність імпорту», — наголошують в «Укренерго».

Дозволена ENTSO-E максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії у Європу для України та Молдови натепер становить 400 МВт, для імпорту — 1200 МВт. Зараз «Укренерго» спільно з європейськими колегами працює над можливістю збільшення цих обсягів.

Читати на The Page