Facebook Pixel

«Укренерго» знову експортуватиме електроенергію до Словаччини

Укренерго знову експортуватиме електроенергію до Словаччини

Укренерго знову експортуватиме електроенергію до Словаччини

Перший аукціон із розподілу пропускної спроможності міждержавних ліній на експортному напрямку Україна — Словаччина стартує 21 липня 2023 року. На аукціоні учасникам буде запропоновано 200 МВт із датою постачання 23 липня з 9:00 до 14:00. Про це повідомляє пресслужба «Укренерго».

«Укренерго» та словацький оператор системи передавання SEPS підписали угоду, яка визначає порядок проведення та розподілу коштів від аукціонів між країнами. З огляду на війну та постійні ризики від обстрілів доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах.

Після внесення необхідних змін у законодавство та погодження регулятором — НКРЕКП - Україна має можливість розпочати експорт електроенергії до Словаччини.

Quote«Зазначимо, що українська електроенергія експортуватиметься лише в ті години доби, коли в енергосистемі є надлишок виробленої електроенергії. Наприклад, експорт можливий у ранкові та денні години, коли виробництво сонячних електростанцій найбільше. У вечірні години, коли сонячні електростанції не працюють, а в енергосистемі обмежена можливість електростанцій покривати високий рівень споживання електрики, залишається необхідність імпорту», — наголошують в «Укренерго».

Дозволена ENTSO-E максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії у Європу для України та Молдови натепер становить 400 МВт, для імпорту — 1200 МВт. Зараз «Укренерго» спільно з європейськими колегами працює над можливістю збільшення цих обсягів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉