Facebook Pixel

Байден може цілком законно надіслати в Україну мільйони артилерійських снарядів безкоштовно

Байден може цілком законно надіслати в Україну мільйони артилерійських снарядів безкоштовно

Байден може цілком законно надіслати в Україну мільйони артилерійських снарядів безкоштовно

Адміністрація президента США Джо Байдена має бюрократично складний, але цілком законний спосіб відправити в Україну те, що найбільше потрібно українським військовим — мільйони артилерійських снарядів. Про це пише Forbes.

Видання зазначає, що тим часом як республіканці в Конгресі США продовжують блокувати допомогу Україні, ЗСУ відчувають брак боєприпасів.

Quote«Шість місяців тому українські батареї випускали до 6000 снарядів на день, а на деяких ділянках лінії фронту протяжністю 600 миль навіть дорівнювали обстрілу російських батарей. Сьогодні, через чотири місяці після того, як республіканці почали блокувати допомогу, українці випускають лише 2000 снарядів на день. Водночас росіяни, наповнені снарядами з Північної Кореї та Ірану, випускають до 10 000 снарядів на день. Ця розбіжність у вогневій потужності є основною причиною того, чому російські війська повільно просуваються у східному місті Авдіївка та навколо нього», — пише видання.

Враховуючи владу експрезидента Дональда Трампа над Республіканською партією та давню прихильність Трампа до путіна, здається, мало шансів на те, що Байден отримає нове фінансування для України тепер, коли республіканці мають незначну більшість у Палаті представників США. Але це не означає, що Байден безсилий допомогти Україні. Закон США надає президенту повноваження продавати зі знижкою або навіть віддавати будь-яку існуючу зброю, яка перевищує потреби армії США.

Байден може виставити нульову ціну за снаряди

Закон обмежує щорічні перекази так званих «надлишкових оборонних статей» загальною вартістю $500 млн на рік. Але той самий закон не визначає, яку ціну призначає президент певній зброї. Теоретично він міг оцінити товар у нуль доларів.

Quote«Байден дуже рідко використовував свої повноваження щодо України. А там, де він їх використовував, останнім часом це було частиною складної «кільцевої торгівлі», коли уряд США віддає надлишкову зброю третім країнам — Еквадору та Греції, наприклад, а потім заохочує ці ж країни прямо чи опосередковано віддати Україні частину своїх надлишкових озброєнь. Наприклад, Сполучені Штати запропонували Еквадору транспортні вертольоти UH-60 американської армії, що дозволило Еквадору передати Україні свої надлишкові вертольоти Мі-17, а також ракетні установки і системи протиповітряної оборони. Греція отримує колишні транспортні літаки ВПС США С-130 та наземну техніку армії США за умови, що греки намагатимуться знайти надлишкове озброєння, щоб передати його українцям», — йдеться у матеріалі.

Forbes наголошує, що немає жодних юридичних причин, через які Байден не міг усунути посередника та використати свої повноваження EDA безпосередньо для підтримки України. І немає жодних практичних причин, щоб ця допомога не включала артилерійські боєприпаси.

Касетні боєприпаси можуть визначити, як надлишкові

Більшість артилерійських боєприпасів на складах армії та морської піхоти США явно не є надлишковими. Але є важливий виняток. На зберіганні в США потенційно є чотири мільйони 155-мм касетних боєприпасів подвійного призначення – M483A1 і M864 DPICM, які розкидають 88 або 72 суббоєприпаси розміром з гранату. Журналісти додають, що всі ці снаряди можуть стати надлишковими».

Армія США багато років тому визначила, що вони ненадійні і небезпечні, оскільки мають 14-відсоткову ймовірність не спрацювати. Згідно зі звітом 2004 року, це призвело до того, що 402 млн боєприпасів DPICM залишились непотрібними, зокрема 4,6 млн 155-мм снарядів.

Приблизно в 2017 році армія оголосила про потребу в новому касетному снаряді з одновідсотковим показником ураження.

Quote«Снаряди, які зараз знаходяться на арсеналі США, не відповідають меті Офісу міністра оборони», — написав тодішній головний менеджер служби боєприпасів Пітер Берк.

Байден міг би визначити всі снаряди DPICM, що залишилися на складах, як надлишкові, щоб передати їх Україні, не витрачаючи жодного долара на їхню заміну. Їх вистачить на роки інтенсивних бойових дій.

Єдине, що уряд США не може оплачувати доставку. Але будь-яка зброя на складах у Німеччині не підпадає під це правило. Тому США могли б доставити DPICM до Німеччини, а потім оголосити їх надлишковими і передати Україні.

Quote«Чому Байден досі не реалізував цей план, незрозуміло. Цілком можливо – навіть ймовірно, що він вважає за краще почекати з новим фінансуванням у розмірі $60 млрд, яке дає йому більше можливостей для закупівлі або навіть розробки з нуля широкого спектру озброєнь для України», – пише Forbes.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉