Facebook Pixel

Україна у 2023 році закупить газ спільно з ЄС: скільки придбає

Цього року Україна закупатиме газ спільно з Євросоюзом. Про це заявила єврокомісар з енергетичної політики Кадрі Сімсон, передає Reurers.

Країни ЄС планують підписати разом з Україною та виробниками газу спільні газові контракти вже найближчими місяцями. Загалом Україна планує придбати за такою схемою 2 млрд куб. м блакитного палива.

Quote«Україна повідомила, що, крім власного внутрішнього виробництва, їй може знадобитися для безпечного проходження зими ще 2 млрд кубометрів», — заявила на пресконференції в четвер Кадрі Сімсон.

Віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефкович, який очолює спільні закупівлі газу ЄС, провів у середу відеодзвінок із міжнародними постачальниками газу.

Шефкович сказав, що Європа планує збільшити свої потужності щодо регазифікації зрідженого природного газу до 227 млрд кубометрів до 2024 року проти нинішніх 178 млрд куб. м.

Участь у схемі ЄС може допомогти Україні запобігти нестачі газу. З 27,3 млрд кубометрів газу, спожитих Україною у 2021 році, приблизно 19,8 млрд кубометрів припало на внутрішній видобуток, 2,6 млрд кубометрів — імпорт і 4,9 млрд кубометрів газу було взято з підземних сховищ.

Нагадаємо, що українські газові компанії планують збільшити видобуток вітчизняного газу на 1 млрд куб. м і довести його до 19 млрд куб. м.

Минулого року в Україні було видобуто 18,5 млрд куб. м природного газу. З них АТ «Укргазвидобування» протягом року видобуло 13,2 млрд куб. м, а приватні компанії – до 4,3 млрд куб. м.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉