Facebook Pixel

В Еквадорі вбито опозиційного кандидата в президенти

Убивство кандидата в президенти Фернандо Вільявісенсіо 9 серпня 2023 року

Убивство кандидата в президенти Фернандо Вільявісенсіо 9 серпня 2023 року

Кандидата в президенти Еквадору Фернандо Вільявісенсіо, який активно критикує корупцію та організовану злочинність, вбили під час передвиборчого заходу 9 серпня 2023 року. Про це повідомляє Reuters.

Убивство кандидата в президенти Фернандо Вільявісенсіо 9 серпня 2023 року (відео):

Your browser doesn't support HTML5 video.

Поліція та міністерство внутрішніх справ Еквадору не відповіли на неодноразові запити про коментарі щодо подробиць вбивства, але президент Гільєрмо Лассо, що йде у відставку, підтвердив, що поліція безпечно підірвала гранату, залишену вбивцями.

Quote«Це політичний злочин, який має характер тероризму, і ми не сумніваємося, що це вбивство є спробою саботувати виборчий процес», — сказав Лассо у відеозверненні.

Президент оголосив триденну жалобу та надзвичайний стан, заявивши, що військові мобілізуються, щоб гарантувати безпеку. Голосування за нового президента відбудеться, як і планувалося, 20 серпня.

Фернандо Вільявісенсіо

Фернандо Вільявісенсіо

Офіс генерального прокурора повідомив, що один підозрюваний у злочині пізніше помер від поранень, отриманих у перестрілці. У результаті замаху постраждали ще дев'ять осіб, зокрема, кандидат у депутати та двоє поліцейських.

Пізніше в офісі повідомили, що під час рейдів у Кіто в причетності до злочину наразі заарештували шістьох осіб.

Зростання насильства

Уряд Лассо звинуватив у зростанні насильства на вулицях і в тюрмах кримінальну боротьбу за контроль над маршрутами наркотрафіку, які використовують мексиканські картелі та албанська мафія.

Питання безпеки, а також працевлаштування та міграція є основними проблемами виборців у президентських змаганнях.

Вільявісенсіо пообіцяв боротися з корупцією та зменшити ухилення від податків у разі обрання. Згідно з опитуваннями, його підтримка склала 7,5%, він посідав п'яте місце з восьми кандидатів.

Партія Вільявісенсіо Movimiento Construye заявила в X, раніше відомому як Twitter, що озброєні люди напали на її офіси в Кіто через окремий інцидент. Партія заявила, що нещодавно проводилися дискусії щодо того, чи не зупинити тимчасово передвиборчу кампанію через політичне насильство, включно з липневим вбивством мера Манти.

Вільявісенсіо виступив проти зупинення, заявивши, що «мовчати та ховатися в моменти, коли злочинці вбивають громадян і владу, є актом боягузтва».

Інші кандидати в перегонах із жахом відреагували на вбивство.

Quote«Це змушує нас усіх сумувати, моя солідарність з усією його родиною та людьми, які слідують його ідеалам. Цей мерзенний вчинок не залишиться безкарним!» — заявила в X кандидатка в президенти Луїза Гонсалес, яка балотується від партії Корреа.

Кандидат від корінного населення Яку Перес заявив, що вирішив тимчасово зупинити свою президентську кампанію, і вимагав припинити насильство у відео, опублікованому після інциденту. Пізніше Перес сказав, що він спілкувався з іншими кандидатами, намагаючись укласти «пакт безпеки».

Quote«До уряду: ми не хочемо слів... Дійте. Ми помираємо», — сказав кандидат Отто Зонненгольцнер на пресконференції.
Quote«Сьогодні більше, ніж будь-коли, знову підтверджується необхідність діяти сильною рукою проти злочинності. Нехай Бог береже його у своїй славі» — сказав кандидат у президенти Ян Топік в ефірі X, перш ніж також тимчасово зупинити свою кампанію.
Подякувати 🎉