Facebook Pixel

Розмінування Чорного моря: міністри оборони Туреччини, Болгарії та Румунії підписали угоду

Туреччина, Румунія і Болгарія уклали угоду, яка передбачає спільний план з розмінування Чорного моря внаслідок російської агресії на території України. Угода стала можливою завдяки багатомісячним переговорам між союзниками по НАТО.

Про це повідомляє Reuters.

Міністри оборони Туреччини і Румунії Ясар Гюлер та Ангел Тілвар, а також заступник міністра оборони Болгарії Атанас Запрянов підписали угоду про взаєморозуміння в Стамбулі.

Quote«З початком війни виникла загроза плавучих мін у Чорному морі. Для боротьби з нею ми домовилися сформувати цільову групу з боротьбі зі мінами в Чорному морі», — сказав Гюлер.

Зазначається, що морські міни становлять загрозу для експортних маршрутів України через Чорне море з моменту вторгнення росії в лютому 2022 року. Водночас кілька комерційних суден постраждали, включно з балкером, що прямував у порт на Дунаї для завантаження зерна в грудні минулого року.

За словами представника Міністерства оборони Туреччини, в межах угоди будуть залучені по три мінних тральщики від кожної країни та один корабель управління.

Командувачі ВМС трьох країн утворять комітет для управління операцією. Гюлер заявив, що після завершення війни в Україні до неї можуть бути залучені й інші чорноморські держави.

Міністр оборони Туреччини зазначив, що Анкара розглядає потенційний внесок у цю ініціативу нечорноморських союзників по НАТО як «цінний», але вона буде відкрита тільки для кораблів «трьох прибережних країн-союзників».

Раніше The Page повідомляв, що «Нібулон» будує катер для водолазної групи розміновування акваторій внутрішніх водних шляхів. Всього компанія планує побудувати 15 подібних суден.

Подякувати 🎉