Facebook Pixel

Telegram розглядає варіанти виходу на IPO

Месенджер Telegram проводить вивчення можливості виходу на первинну публічну пропозицію (IPO), яка може відбутися 2023 року.

Зараз Telegram проводить попередню діагностику, вибирає регіон і біржі для проведення розміщення, повідомляють «Ведомости» з посиланням на джерело, наближене до компанії.

Водночас IPO — це лише один із варіантів, які досліджуються компанією на цьому етапі для розширення фінансування.

Зокрема, Telegram, крім IPO, розглядає ще варіант прямого лістинга (direct listing) та використання для виходу на біржу SPAC-компанії. Але, за словами співрозмовника «Ведомостей», месенджер «уже переріс цей механізм».

Щодо IPO, то тут розглядаються такі майданчики, як-от Nasdaq і Гонконзька біржа. Якщо з Nasdaq питань не виникає, то вибір Гонконгу став наслідком високої концентрації користувачів месенджера в Азії, частка яких перевищує 40%.

Під час IPO Telegram можуть оцінити в $30 — 50 млрд. Консультанти запропонували прив'язати оцінку до щомісячної кількості активних користувачів, оцінюючи кожного з них у $50. Відповідно до їхніх прогнозів, до моменту розміщення аудиторія месенджера може досягти 0,8 — 1 млрд користувачів.

Під free-float (вільний обіг) можуть запустити до 25% акціонерного капіталу месенджера.

Контекст. У березні месенджер Telegram залучив понад $1 млрд завдяки випуску конвертованих облігацій, щоб розрахуватися з боргами. Найбільшими інвесторами стали фонди з Об'єднаних Арабських Еміратів — Mubadala Investment Company та Abu Dhabi Catalyst Partners. Сукупно вони придбали облігації на суму $150 млн.

Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ) придбав міноритарний пакет в інвестиціях Mubadala Investment Company на суму приблизно $2 млн.

Згідно з умовами розміщення, облігації надають власникам можливість конвертувати їх в акції компанії з дисконтом 10% до ціни розміщення в разі проведення IPO в найближчі п'ять років.

Подякувати 🎉