Facebook Pixel

«Сталіна на вас немає». Як змінилося ставлення українців до радянського диктатора під час війни – КМІС

Тоді як на росії й далі симпатизують постаті радянського військового та політичного діяча Йосипа Сталіна, прихильність до нього з-поміж українців неухильно знижується. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у період із 6 до 20 липня.

Після 24 лютого 2022 року кількість українців, які позитивно ставляться до Сталіна, зменшилася до 5%, тоді як до Революції гідності цей показник становив 23%. Негативно до радянського диктатора в Україні нині ставиться більшість громадян – 64% (проти 37% до 2014 року). Решті опитаних до Сталіна байдуже.


Більшість українців ставляться до постаті Сталіна негативно. Фото: КМІС

Більшість українців ставляться до постаті Сталіна негативно. Фото: КМІС

На росії тим часом, навпаки, кількість симпатиків Сталіна за останнє десятиліття неухильно збільшувалася. У період з 2012 до 2019 року їхня частка складала 59%. Свіжіших даних КМІС не має, але припускає, що їхня кількість і далі зростала.


Різниця у ставленні до Сталіна росіян та українців. Фото: КМІС

Різниця у ставленні до Сталіна росіян та українців. Фото: КМІС

У регіональному розрізі найбільшу частку українців, що негативно ставляться до Сталіна, зафіксовано на Заході – 81%. Тоді як ще торік цей показник був на рівні 51%. На Сході частка таких людей є найменшою, однак показник однаково перевищує кількість симпатиків – 45% проти 12%. У Центрі та на Півдні негативне ставлення до Сталіна за рік зросло з 39 до 64% і з 29 до 55% відповідно.


Ставлення до Сталіна в українських регіонах. Фото: КМІС

Ставлення до Сталіна в українських регіонах. Фото: КМІС

У лінгвоетнічному вимірі з-поміж усіх категорій панує негативне ставлення до Сталіна: найбільша частка – з-поміж україномовних українців, найменша – з-поміж російськомовних росіян.

Російськомовні росіяни найбільше симпатизують Сталіну. Фото: КМІС

Російськомовні росіяни найбільше симпатизують Сталіну. Фото: КМІС

Quote«Ставлення до Сталіна – це ще один яскравий ціннісний маркер, який демонструє різницю (прірву) між українцями та росіянами… якщо більшість росіян позитивно ставляться до Сталіна, це ще один доказ морального падіння «простих росіян». Ґрунт таких «шанувальників» Сталіна є плодючим для схвалення терору російською державою проти свого сусіда і розвитком людожерства самих «простих росіян», — йдеться в коментарі Антона Грушецького, заступника виконавчого директора КМІС.

Контекст. Свіже опитування КМІС показало, що переважна більшість українців твердо переконані в тому, що між Україною та росією більше не може бути дружніх відносин і жодних відкритих кордонів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉