Facebook Pixel

Мобілізація 2024. Що робити обмежено придатним і де вони служитимуть, пояснює юрист

Закон про мобілізацію 2024 скасовує статус обмежено придатних до військової служби. The Page уточнює, що чекає на таких громадян, і оцінює вірогідність їх подальшої мобілізації.

Що у 2024 році змінилося для громадян, які мали статус «обмежено придатний»

Спочатку нагадаємо, що таке обмежена придатність до військової служби. Цей статус надавали особам, які через стан здоров’я не можуть виконувати в армії певні задачі, наприклад, служити у десантних військах. Проте під час військового стану їх можуть задіяти, наприклад, у ТЦК.

Від 4 травня 2024 року набули чинності зміни до наказу Міністерства оборони 402, відповідно до яких військово-лікарська комісія (ВЛК) більше не надаватиме статус «обмежено придатний». Виникає питання, що тепер має робити обмежено придатний?

Адвокат ЮКК «Дек-Юре» Лариса Кісь підкреслює, що серед обмежено придатних громадян можно виділити тих, хто станом на зараз вже служить, бо мобілізувався з обмеженнями або отримав такий статус під час проходження військової служби, наприклад, після поранення. Таких військовослужбовців можуть направити на ВЛК щодо визначення ступеня придатності за місцем служби. Але й усім іншим обмежено придатним доведеться пройти ВЛК повторно.

Quote«Законодавство не містить прямої норми, що всі особи, виключені з обліку на підставі категорії «Б» Розкладу хвороб як непридатні, або визнані обмежено придатними автоматично стають військовозобов’язаними, — пояснює Лариса Кісь. — Обмежено придатні до військової служби громадяни протягом дев’яти місяців до 4 лютого 2025 року мають пройти повторний медичний огляд для визначення придатності».
obmezheno-pridatni.jpeg

Що чекає на обмежено придатних після повторної ВЛК

Лариса Кісь попереджає, що у громадян, які були визнані непридатними до військової служби за низкою статей категорії «Б» Розкладу хвороб до його зміни 4 травня 2024 року, зараз ступінь придатності може принципово змінитися або на категорію «А» — непридатні, або залишиться «Б» — придатні до служби у визначених частинах та підрозділах.

Quote«Категорія придатності буде визначатися за результатами обстеження лікарями ВЛК. Наразі за наказом №402 більшість категорій «Б» та «В» Розкладу хвороб за назвою «обмежено придатні» замінені на «придатні до служби у ВЧ забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони». При підтвердженні ВЛК саме категорії «Б» вже підлягають мобілізації», — коментує Лариса Кісь.

Тобто можна припустити, що більшість теперішніх обмежено придатних стануть придатними. Але у випадку мобілізації вони потраплятимуть, скажимо, не в штурмові бригади, а, наприклад, до Сил логістики.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉