Facebook Pixel

Чи потрібно оновлювати дані в ТЦК виключеним з військового обліку — пояснює юрист

Новий закон про мобілізацію вимагає від військовозобов’язаних громадян оновлення даних протягом 60 днів до 16 липня 2024 року включно. Зробити це можна в ТЦК, в ЦНАПі або онлайн. Адже з 18 травня у застосунку «Резерв плюс» (Резерв+) військовозобов’язані можуть уточнити свою адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти та іншу інформацію. The Page уточнює, чи мають громадяни, виключені з військового обліку, теж оновлювати свої дані.

Що таке виключення з військового обліку

Особа, виключена з військового обліку, втрачає статус військовозобов’язаного і не має обмежень для виїзду за кордон. Не виключення з військового обліку не варто плутати зі зняттям з військового обліку, бо останній статус є тимчасовим і не звільняє від військового обов’язку.

Оновлені підстави для виключення з військового обліку 2024

  • смерть або визнання безвісно відсутнім або оголошення померлим;
  • припинення громадянства України;
  • визнання непридатним до військової служби;
  • досягнення граничного віку перебування в запасі — 60 років.

Відповідно до закону, у двох останніх випадках військово-обліковий документ у громадянина не вилучається, але до нього вносяться дані про виключення з військового обліку.

Нагадаємо, що навіть під час мобілізації деякі чоловіки є непридатними до військової служби через стан здоров'я. Такого висновку має дійти військово-лікарська комісія (ВЛК). У серпні 2023 року Міністерство оборони оновило перелік захворювань, які надають право на відстрочку від призову.

Виключення з військового обліку і оновлення даних в ТЦК — коментар юриста

Quote«Якщо військово-облікові документи громадянина чоловічої статі від 18 до 60 років містять відмітку про виключення з військового обліку, то за неоновлення до 17 липня 2024 персональних даних відповідальність не передбачена. Також штрафи не застосовуються у разі можливості отримання Міноборони України персональних даних від інших державних реєстрів: актів цивільного стану (РАГС), застрахованих осіб (ПФУ), платників податків (ПФУ) демографічного реєстру (Міграційна служба) тощо», — відповідає на запит The Page Лариса Кісь, адвокатка ЮКК «Дек-Юре».

Але співрозмовниця видання зауважує, що тут для прийняття рішення про оновлення чи не оновлення своїх даних принципове значення має співпадіння фактичного місця проживання з місцем реєстрації в демографічному реєстрі. Адже від цього залежить, чи знатиме громадянин про направлення йому повістки та підстави виключення з військового обліку, чи ні. Тобто якщо виключення з військового обліку відбувалося на підставі рішення ВЛК, строк дії якого (один рік з дати огляду) вже закінчився, ТЦК може викликати на оновлення даних та направити на проходження ВЛК .

Quote«Якщо виключення з військового обліку відбулося на підставі постанови ВЛК, строк якої не сплинув — оновлення даних не є обов'язковим. Якщо сплинув — обов'язку самостійно оновитися для виключених з військового обліку також не встановлено. Але після спливу строку ТЦК та СП може вимагати оновлення даних щодо ступеня придатності і проходження ВЛК», — ділиться висновком Лариса Кісь.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉