Facebook Pixel

Справа Ігоря Мазепи: АРМА виявило активи чиновників, задіяних у захопленні земель Київської ГЕС

АРМА розшукало активи чиновників Держгеокадастру та правоохоронців. ДБР підозрює їх у крадіжці земель Київської ГЕС. По цій же справі проходить засновник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

Про це пише АРМА.

У ході розшуку АРМА виявила:

  • Житлова нерухомість – 4
  • Земельні ділянки – 782
  • Транспортні засоби – 44
  • Зброя – 12
  • Судна – 3

Отримані дані АРМА вчасно та в повному обсязі спрямувало до органу досудового розслідування для вжиття подальших заходів. Зокрема, накладення арешту на активи та їх подальшої конфіскації у дохід бюджету.

Справа Ігоря Мазепи: коротко

Зранку 18 січня ДБР затримало Ігоря Мазепу на кордоні з Польщею. Про це стало відомо з джерел видання NV. Від журналістів суспільство дізналось і причину затримання – через можливе незаконне отримання права на землю для будівництва котеджного містечка преміум-класу Goodlife Park у Вишгородському районі Київської області.

Деталі від ДБР стали відомі лише наступного дня, 19 січня. За версією слідства, затримання почалися ще минулого року, 29 листопада. Тоді працівники ДБР спільно з ДСР Національної поліції України затримали декількох осіб. Чи були тоді серед них Ігор Мазепа та його брат Юрій – невідомо. А вже 18 січня були затримані, крім Ігоря Мазепи, ще його брат Юрій та дві людини, ймовірно, їхні спільники.

Всіх їх правоохоронці звинувачують у незаконному заволодінні 2,4 га Київської ГЕС. За даними ДБР, до схеми входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів. Начебто Держгеокадастр через хабарі надавав землі ГЕС підставним особам забудовників. А потім вже підставні особи продавали цю землю забудовникам, таким як Ігор Мазепа та Concorde Capital. Саме так, на думку правоохоронців, з’явилося котедже містечко преміум-класу Goodlife Park.

Того ж 19 січня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі та його брату Юрію. Суд частково задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 349 та 44,9 мільйона гривень. Наразі адвокати Мазепи з юридичної компанії Equity оскаржують арешт.

22 січня Громадський рух бізнесу «Маніфест 42» анонсував попереджувальну зупинку підприємств у разі подальшого ігнорування владою «свавілля тилових силовиків».

22 січня два віцепрем’єри – Юлія Свириденко і Михайло Федоров – разом із головою ВР Русланом Стефанчуком провели закриту зустріч з бізнесом. Темою було переслідування бізнесу, зокрема й Ігоря Мазепи. Коментуючи загальну атмосферу зустрічі, один із співрозмовників Forbes констатував тотальне обурення бізнесу щодо дій правоохоронних органів. Однак сама зустріч закінчилася нічим.

23 січня Київський апеляційний суд залишив під вартою бізнесмена Мазепу, однак зменшив розмір застави до 21 мільйона гривень. Того ж дня Ігор Мазепа вийшов з СІЗО.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉