Facebook Pixel

Оновлено: Суд призначив Мазепі арешт з заставою у 349 млн грн. Додано позиції Miller

Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід директору інвестиційної компанії Concorde Capital Ігорю Мазепі та його брату Юрію.

Про це повідомило «Суспільне».

Суд частково задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 349 та 44,9 мільйонів гривень.

У чому ДБР підозрює Ігоря Мазепу

29 листопада 2023 року працівники ДБР спільно з ДСР Національної поліції України викрили та затримали учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури — Київської ГЕС.

За даними ДБР, до злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів. Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України.

Йдеться про котеджне містечко преміум-класу Goodlife Park у Вишгородському районі Київської області.

Що відомо про Ігоря Мазепу та Concorde Capital

Concorde Capital входить до трійки найбільших інвестиційних банків в Україні. Concorde Capital вкладає кошти у відому медичну мережу «Добробут» та заміський комплекс під Києвом Shelest, а також в інші бізнеси в галузі будівництва та видобутку.

У 2023 році Мазепа придбав Рибальський та Мар’янські кар’єри, а також Криворізький і Кам'янський цементні заводи. Також того ж року Мазепа купив у Тігіпка суднобудівний завод «Кузня на Рибальському».

Справа Ігоря Мазепи: Позиція юридичної компанії Miller

Адвокати братів Мазепи з юридичної фірми Miller вважають, що ДБР відкрило справу проти Юрія Мазепи через те, що його брат є власником Concorde Capital

Quote«Нашому клієнту Юрію Мазепі, щоб потрапити під приціл правоохоронців, вистачило одного: бути братом Ігоря Мазепи, інвестиційного банкіра та амбасадора захисту бізнесу від тиску правоохоронців. Судове засідання щодо обрання запобіжного заходу Юрію Мазепі завершилося цієї ночі, 20 січня. Прокуратура просила про тримання під вартою з альтернативою застави у розмірі 500 млн грн. Завдяки роботі наших адвокатів Artem Krykun-Trush та Viacheslav Kolomiichuk вдалося зменшити розмір застави більш як на 90% (до 44,9 млн грн). Окрім того, що Державне бюро розслідувань намагається зробити злочинне угрупування з однієї з найбільших в Україні інвестгруп, ДБР ВЗАГАЛІ НЕ МАЄ ПРАВА РОЗСЛІДУВАТИ ЦЮ СПРАВУ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНУ. Це підслідність Національної поліції».
QuoteАдвокат В’ячеслав Коломійчук коментує: «Держгеокадастр чи його територіальні органи не є правоохоронними органами, що вже ставить під сумнів допустимість доказів, які збирає ДБР, адже виключає правову підставу для можливості здійснювати розслідування слідчими саме цього органу. При цьому клопотання про варту — це невдала калька такого ж клопотання Ігорю Мазепі лише з заміною імені. Розділ про ризики сторона обвинувачення взагалі скопіювала без змін. Люди різні, а ризики — ті самі (насправді, відсутні та документально не підтверджені)».
Quote«Саме зараз ми, як адвокати, маємо захистити тих, хто працює над створенням суспільного блага, зокрема проводить активну роботу над залученням інвестицій в Україну. І ми маємо не допустити свавілля державних органів, що ставить під загрозу інвестиційні перспективи цілої країни. Адже необґрунтовані обвинувачення, захмарні розміри застав, тиск не лише на бізнесменів, але і їхніх родичів та співробітників компаній, відторгнуть бажання інвесторів мати хоча б якесь відношення до цієї системи».
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉