Facebook Pixel

Справа Коломойського: БЕБ опитало понад 100 осіб

Бюро економічної безпеки у справі Коломойського допитали понад 100 осіб. Правоохоронці підозрюють його у крадіжці 5,8 млрд грн ПриватБанку.

Про це повідомив в.о. керівника Бюро Андрій Пащук.

За його словами, серед допитаних є колишні та діючі співробітники ПриватБанку: інкасатори, касири та менеджмент. Крім того, наразі проведено 2 експертизи, ще дві призначено — це комплексна інженерно-технічна експертиза та судово-економічна.

Quote«Схема, яку розслідує БЕБ, є дуже складною, в ній задіяно понад 10 суб’єктів господарювання, зокрема 4 комерційні банки. До того ж події відтерміновані у часі, а навколо самого розслідування багато маніпуляцій, зокрема й медійних», – зазначив Пащук.

Справа Коломойського від БЕБ: деталі

15 вересня 2023 року Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс Генерального прокурора повідомили про підозру Ігорю Коломойському.

За матеріалами СБУ йому повідомлено про додаткову підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом).

За даними слідства, у період з 2013 по 2014 рік Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників ПриватБанку, в якому він був засновником та акціонером. Члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні «внески готівки у касу банку», хоча насправді ніяких внесків банк не отримував.

За версією слідства, така «схема» загалом дозволила фігуранту отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад $700 млн. Потім ці фейкові «внески» були зараховані на особистий рахунок Коломойського і стали реальними безготівковими коштами.

Щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку.

Які ще є справи проти Коломойського

7 вересня 2023 року Детективи НАБУ за погодження керівника САП повідомили колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПАТ КБ «ПриватБанк» та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн.

Слідство встановило, що у січні-березні 2015 року Ігор Коломойський, кінцевий бенефіціар банку, на той момент голова Дніпропетровської обласної держадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПАТ КБ «ПриватБанк» з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку.

Для цього банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд грн під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю.

НАБУ кваліфікувало дії підозрюваних за статтями 191, 209, 366 Кримінального кодексу України. Директора департаменту міжбанківського дилінгу банку було затримано за ст. 208 КПК.

Наразі Шевченківський районний суд продовжив арешт для бізнесмена Ігоря Коломойського. Водночас йому зменшили заставу з 2,6 до 2,4 млрд грн.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉