Великі африканські заводи з виробництва какао в Кот-д'Івуарі та Гані припинили або скоротили переробку – їм не вистачає коштів на купівлю какао-бобів. Це може призвести до зростання цін на шоколад у всьому світі. Про це пише Bloomberg з посиланням на власні джерела.
Що відомо про світову кризу шоколаду
Виробники шоколаду вже підвищили ціни після трьох років поганого врожаю какао. Очікується, що 2024 рік не буде кращим.
Ціни на какао зросли майже втричі з початку 2023 року, сягнувши історичного максимуму у $7000 за тонну, свідчить аналітика Wall Street Engine.

«Нам потрібно масово знищити попит, щоб позбутися дефіциту пропозиції», – сказав Стів Уотерідж із Tropical Research Services, світовий експерт з какао.
Виробники шоколаду не можуть виробляти шоколад із сирого какао, тому вони залежні від переробників, які перетворюють зерна на масло та лікер, з яких можна зробити шоколад.
Але переробники кажуть, що не можуть дозволити собі купувати боби.
Західноафриканський виробник бобів Transcao у Кот-д'Івуарі заявив, що припинив купувати боби через їхню ціну.
У Transcao кажуть, що все ще обробляють боби зі складських залишків, але не назвали, на якій потужності вони працюють. Джерела Bloomberg сказали, що завод майже простоював.
Незабаром можуть закритися великі державні заводи в Кот-д'Івуарі, де виробляється майже половина какао у світі, кажуть джерела Bloomberg на умовах анонімності.
«Навіть міжнародний трейдер Cargill не міг отримати зерно для свого основного переробного заводу в Кот-д'Івуарі, зупинивши роботу приблизно на тиждень у лютому 2024-го», – кажуть джерела.
У Гані, другому виробнику какао у світі, більшість із восьми її заводів, неодноразово призупиняли роботу на кілька тижнів з початку сезону в жовтні.
У державній компанії Гани Cocoa Processing Company (CPC) заявили, що працюють приблизно на 20% потужностей через брак бобів.
Як відбувається світова торгівля какао і як на це вплинуло зростання цін на боби
«Зростання цін зруйнувало давно створений механізм глобальної торгівлі какао, за допомогою якого фермери продають боби місцевим дилерам, які продають їх на переробні заводи або глобальним торговцям», – пише Bloomberg.
Потім ці трейдери продають боби або какао-продукти – масло, порошок і терте какао — глобальним виробникам шоколаду, таким як Nestle, Hershe та Mondelez.
У звичайний час ринок жорстко регулюється: трейдери та переробники закуповують боби у місцевих дилерів на рік наперед за попередньо узгодженими цінами. Потім місцеві регулятори встановлюють нижчі вихідні ціни, які фермери можуть стягувати за боби.
Однак у часи дефіциту система ламається – місцеві дилери часто платять фермерам надбавку до вихідної ціни, щоб «застрахувати боби».
Тоді дилери продають зерна на спотовому ринку за вищими цінами замість того, щоб постачати їх за заздалегідь узгодженими цінами.
Оскільки світові трейдери готові купити зерна за будь-яку ціну, щоб виконати свої зобов’язання перед шоколадними компаніями, місцевим переробникам часто не вистачає зерен.
Однак цього року африканські заводи не отримують какао, яке вони попередньо замовили, і не можуть дозволити собі купувати його за високими цінами.
Як зміниться виробництво какао і ціни на шоколад у 2024
Шоколадні виробники вже підняли ціни. У 2023-му роздрібні магазини США стягували за шоколадні вироби на 11,6% більше в минулому році порівняно з 2022-м, свідчать дані дослідницької компанії Circana.
Міжнародна організація з виробництва какао (ICCO) очікує, що у сезоні 2024-го світове виробництво какао впаде на 10,9% до 4,45 млн тонн.
Подрібнення – один з показників попиту – може впасти на 4,8%, до 4,78 млн. т.
За даними ICCO, високий попит і замаленька пропозиція на ринку шоколаду призведе до дефіциту у 374 тис. тонн цього сезону порівняно з 74 тис. тонн у сезоні 2023-го.
Глобальні запаси какао впадуть до мінімуму за 45 років до кінця сезону, очікує ICCO.
«Наступного сезону ринок какао може відчути ще один дефіцит через серйозні хвороби бобів у Західній Африці. Ринок не бачив дефіциту чотири роки поспіль з кінця 1960-х», – зазначили у ICCO.