Що робити, коли від спеки скисло молоко

Що робити, коли від спеки скисло молоко

Рекордна спека у купі з відключеним холодильником створюють практично ідеальні умови для скисання молока. Можливо, воно перетворилося на ніжний, щільний згусток із приємним кислим смаком. Це ідеальний варіант, але так буває далеко не завжди. Найчастіше вранці ми відчуваємо розчарування, коли молоко згортається вже в чашці з ароматною кавою або неприємно пахне в каструльці з кашею. The Page вирішив розібратися, чому так відбувається і що можна зробити з прокислим молоком.

Треба зазначити, що якщо у вас все-таки вийшло кисле молоко — отже, молоко у вас було свіже і натуральне. А ось стерилізоване або ультрапастеризоване не прокисне, скоріше згіркне. Будьте обережні: таке молоко небезпечне і може стати причиною отруєння.

Чи можна використовувати сильно прокисле молоко

Якщо молоко скисло випадково і простояло від 12 годин до кількох днів, краще пустити його на випічку: млинці, пиріжки, хліб, коржі. І взагалі сміливо використовувати там, де в рецептурі як інгредієнт значиться кефір. Можна з упевненістю сказати, що багато страв будуть навіть смачнішими з використанням кислого молока. Попередньо все ж варто перевірити, чи не вкрилося воно цвіллю, чи не з'явився гіркий присмак. Якщо ні, то прокисле молоко використовувати можна, і результат вас порадує.

Що і як можна приготувати з кислого молока

Для любителів смузі кисле молоко — чудовий замінник кефіру як основного інгредієнта. Все, що зазвичай кладуть у смузі з кефіром, ідеально поєднується і з кислим молоком: будь-які свіжі та заморожені ягоди і фрукти, огірки і кабачки, зелень, улюблені злакові пластівці.

Кисле молоко можна використовувати як основний інгредієнт для приготування холодних супів.

Можна використовувати кисле молоко як заправку для супів або гарячих страв замість жирної сметани.

З кислого молока можна приготувати соус, який гідно замінить майонез, тільки буде набагато менш калорійним. Додати в кисле молоко гірчицю, сіль, цукор, чорний мелений перець, лимонний сік — вийде ідеальний соус для багатьох салатів.

Можна використовувати кисле молоко для випічки млинців. Вони будуть набагато пишнішими та ніжнішими, якщо приготувати їх на кисляку. Але треба пам'ятати: щоб випічка була «мереживною», потрібно обов'язково додавати соду. Під час з'єднання кислого і лужного середовища почнеться реакція, в результаті якої виділиться вуглекислий газ.

Пиріжки — смажені чи печені — виходять ніжними, з хрусткою скоринкою і, головне, швидкими, якщо зробити їх на кислому молоці. Але обов’язково треба використовувати соду або розпушувач для тіста.

З кислого молока можна зробити сир, і його смак у рази перевершуватиме будь-який магазинний. Робиться просто: кисле молоко в каструлі поставити на повільний вогонь. Нагрівати, не перемішуючи, поки не почне відділятися сирний згусток, а сироватка не змінить колір на злегка зеленуватий. Не доводити до закипання! Інакше сир буде занадто сухий та жорсткий. Температура готовності 50-55 °C. Згусток, що утворився, злити на двошарову марлю, зав'язати і підвісити. Сироватку не викидати! Її можна використовувати так само, як кефір, для випічки млинців і млинців.

Читати на The Page