Facebook Pixel

«Щоб закрити всю Україну від російських ракет, потрібно 50 комплексів Patriot» — військовий експерт

У ніч проти 4 травня окупанти вчергове атакували Київ з повітря. Пізніше з'явилася інформація, що ЗСУ вперше успішно перехопили російську «гіперзвукову» ракету Х-47 «Кинджал». Про це повідомила інформаційно-консалтингова компанія Defense Express, яка дослідила фото уламків збитої ракети, отримані з власних джерел. Утім, у Повітряних силах цю інформацію не підтвердили.

Ми поговорили про ситуацію із захистом українського неба з Миколою Саламахою – військовим експертом, підполковником у відставці, представником науково-виробничого підприємства «Енергія-2000».

Чи означає ймовірне збиття ракети «Кинджал» те, що в Україні вже працює система Patriot?

Україна офіційно вже отримала дві системи, які можуть збити «Кинджал»: це Patriot і IRIS-T.

Якщо ніхто не помилився з ідентифікацією уламків збитої ракети, якщо це дійсно «Кинджал», то це дуже великий успіх. Це означає, що тепер ми маємо надійний захист, зокрема й від найсучасніших російських засобів ураження.

Про надійність комплексу Patriot

Ви назвали цей захист надійним. А якщо перекласти цю надійність у відсотки – скільки вийде?

Американські військові заявляють, що відсоток ураження Patriot – 80%. Якщо враховувати, що завдання протиповітряної оборони – прикривати, то це настільки високий відсоток, що можна вже вести мову про термін «захищати», а не «прикривати». Якби мій танковий батальйон був прикритий засобами ППО на 80%, я б мало турбувався про те, що ворог може завдати удару з повітря. Хоча, звісно, залишається ймовірність того, що частина ракет усе-таки прориватиметься через будь-які заслони протиповітряної оборони.

Але якщо ті спеціалісти, які ідентифікували уламки ракети, не помилилися, це означає, що Patriot або IRIS-T почали працювати, і можна привітати творців цих систем ППО з почином на території України. Досвід використання обох цих комплексів нашими спеціалістами з ППО стане в пригоді, зокрема, розробникам Patriot і IRIS-T.

Скільки комплексів Patriot потрібно Україні для повного захисту неба?

Територія України – найбільша у Європі, якщо не брати європейську частину російської федерації. Тому, на жаль, у світі зараз немає фізично такої кількості систем Patriot і IRIS-T, які можна надати Україні, щоб повністю закрити нашу країну від ворожих атак з повітря.

Я зустрічав дані, що для того, щоб прикрити практично все, треба мати приблизно 50 комплексів Patriot. По-перше, це захмарна ціна. По-друге, їх фізично немає в такій кількості в жодній країні. А IRIS-T взагалі дуже мало. Ті комплекси, що потрапили до нас, – одні з перших. Досвід їхньої експлуатації принесе свої результати і розробникам, й іншим країнам, які їх експлуатуватимуть.

Про різницю між Patriot і IRIS-T

Який радіус дії Patriot і IRIS-T?

Радіус дії Patriot – до 160 км, висота – до 40 км. Радіус залежить від того, якого покоління ракети використовувати.

У IRIS-T радіус дії теж коливається залежно від покоління ракет. Задекларовано, що ефективна зона роботи по цілі – 20 км у висоту та до 40 км за відстанню. Зона дії систем виявлення є значно більшою, і це дає можливість виявляти цілі ще на підльоті й готуватися до завдання ударів.

Тобто якщо IRIS-T можна віднести до комплексу середнього радіусу дії, то Patriot – це комплекс великого радіусу дії.

Про ядерну загрозу для України

Якщо в Україні вже працюють такі системи, як-от Patriot і IRIS-T, чи можна українцям уже трохи розслабитися щодо ядерної загрози?

Ядерна загроза може бути кількох рівнів. Стратегічний рівень – це міжконтинентальні балістичні ракети. Про їхнє застосування точно не йтиметься, бо це означатиме порушення договору про незастосування та нерозповсюдження ядерної зброї. А таке порушення одразу зобов’язує решту країн «ядерного клубу» застосувати проти росії адекватну відповідь. Ба більше, сам факт запуску міжконтинентальної балістичної ракети спричинить відповідні кроки. Точно так само може бути проведено запуск із території інших країн – і Сполучених Штатів, і Великої Британії, і Франції, і, можливо, навіть Китаю – ще до того, як стане зрозуміло, що випущена ракета була призначена Україні. Тому ніхто не піде на такі кроки — надто великі ризики.

Щодо застосування тактичної ядерної зброї, яка може застосовуватися й мінометами великого калібру, й артилерійськими установками калібру 203,2 мм, і крилатими ракетами – це трошки інша річ. Але підготовка ядерних носіїв до застосування ядерних боєприпасів відстежується розвідками багатьох країн. І щойно подібні процеси буде запущено, усі ті країни, що підписали договір про незастосування ядерної зброї, діятимуть проти російської федерації. Росіян уже неодноразово попереджали, щоб вони навіть не думали робити якісь практичні кроки щодо застосування ядерної зброї. У цьому разі вони отримають абсолютно адекватну відповідь, і в них зникне будь-яке бажання застосовувати тактичну ядерну зброю.

Адекватні політики та військові всього світу розуміють, що застосування навіть тактичної ядерної зброї може призвести до наслідків, коли повернення назад не буде. Застосування тактичної ядерної зброї може спричинити ланцюгову реакцію застосування ядерної зброї взагалі.

Подякувати 🎉