Facebook Pixel

САП та НАБУ вікрили привласнення держземель під Києвом вартістю майже 2 млрд грн

САП та детективи НАБУ повідомили про підозру колишнім чиновника Держгеокадастру, яка заволоділа земельними ділянками площею понад 1,2 тис. га на Київщині. Їх дії призвели до заподіяння понад 1,8 млрд грн збитків державі.

Про це пише прес-служба САП.

САП та НАБУ підозрює у злочині:

  • колишній заступник керівника ДП «Головний науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» — організатор схеми;
  • двоє колишніх посадовців ГУ Держгеокадастру в Київській області – виконавці злочину;
  • дві фізичні особи, пов’язані із колишнім керівництвом Держгеокадастру – пособники.

За даними слідства, у 2018–2019 роках колишній заступник керівника ДП розробив схему заволодіння державними землями сільськогосподарського призначення на території Київської області, з подальшим продажем.

Для використано процедуру безкоштовної приватизації земельних ділянок пільговими категоріями, зокрема зі статусом учасника бойових дій. Проте слідством установлено, що реалізація такого права здійснювалась формально на підставі підроблених документів.

Установлено два епізоди злочинної діяльності – заволодіння майже 920 га державної землі у м. Фастові та близько 284 га ДП «Пуща-Водиця» поблизу міста Києва.

Завдяки оперативній співпраці САП і НАБУ у 2020–2021 роках на усі земельні ділянки накладено арешт із забороною їх забудови та зміни цільового призначення.

Нагадаємо, Виконавча служба Міністерства юстиції України провела аукціон із продажу 2 га землі в Яремче. Земля раніше належала компанії олігарха Олега Бахматюка. Кошти підуть на розрахунки з Нацбанком України.

Подякувати 🎉