Facebook Pixel

Рейдери, на старт: з 16 травня Мін'юст не зможе скасувати незаконну реєстрацію власності

З 16 травня 2023 року Офіс протидії рейдерству та Мін'юст втрачають повноваження щодо скасування незаконних рішень про реєстрацію нерухомості, здійсненої рейдерами в співпраці з недоброчесними нотаріусами та «чорними реєстраторами».

Це може створити ризики для бізнесу, який потребує швидкої реакції та захисту своїх активів, йдеться в пресрелізі Опендатабота.

Так відбувається через те, що нові зміни до закону щодо непорушності майнових прав, ухвалені Верховною Радою 3 травня 2023 року, уже 4 травня було заблоковано постановою про їхнє скасування.

Як рейдерству в Україні ввімкнули «зелене світло»

Зміни в роботі Мін'юсту та Офісу протидії рейдерству пов'язані із законодавчим конфліктом. Розбираємо покроково, як це сталося:

  • 16.11.2022 року Конституційний суд України визнав неконституційною норму закону, яка надає повноваження комісії скасовувати незаконні рішення про державну реєстрацію. Суд постановив, що за пів року, до 16 травня 2023 року, Верховна Рада має привести цю норму у відповідність до Конституції України.
  • 03.05.2023 року Верховна Рада України в повному обсязі ухвалила законопроєкт, що надає можливість комісії працювати далі без скорочення повноважень.
  • 04.05.2023 року цей закон було заблоковано постановою про скасування.
  • Зараз через цю постанову внесення змін до закону є неможливим, а повноваження Антирейдерської комісії щодо скасування рішень про державну реєстрацію від 16 травня може бути припинено на невизначений час.

Як запобігти рейдерському захопленню нерухомості

Поради для власників нерухомості залишаються незмінними: періодично моніторити стан відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо своїх прав на нерухомість, нагадують в Офісі протидії рейдерству.

Quote«Якщо буде встановлено факт безпідставних змін у цих відомостях, то одним із варіантів захисту, як і раніше, буде оскарження їх у Мін’юсті», — коментує Віктор Дубовик, керівник Офісу.

Якщо рейдерське захоплення вчинено в перехідний період

У Мін'юсті зазначають, що подати скаргу можна буде й про можливі незаконні дії, що сталися в цей перехідний період (з 16 травня 2023 року) до набуття чинності законом № 9156-д. Про це зазначено в прикінцевих і перехідних положеннях до закону:

  • скарги на рішення, дії або бездіяльність у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, щодо яких на момент набрання чинності цим законом не буде ухвалено відповідне рішення Мін’юсту, розглядатимуться й виконуватимуться його територіальним органом за правилами, що діють після дня набрання чинності цим законом;
  • повноваження Мін’юсту щодо визнання ухваленим (вчиненим) із порушенням закону та анулювання рішення державного реєстратора поширюватимуться також на рішення державного реєстратора, ухвалені до набрання чинності цим законом.

Ці положення гарантуватимуть громадянам і бізнесу, як і державі й територіальним громадам, належний адміністративний захист від незаконних реєстраційних рішень, що буде вчинено в період до набрання чинності законом № 9156-д.

Які повноваження для протидії рейдерству залишаються в Мін'юсту

Допоки закон № 9156-д не набуде чинності, у разі задоволення скарги Мін’юст зможе приймати рішення про виправлення технічної помилки, допущеної державним реєстратором, зобов'язати реєстратора виправити допущену технічну помилку та усунути допущені порушення у визначений строк.

Натомість повноваження щодо застосування санкцій до державних реєстраторів за результатами розгляду скарг зберігаються повною мірою.

Кількість скарг на рейдерство зростає

Водночас на актуальність проблеми рейдерства вказує зростання кількості заяв, розглянутих Офісом протидії рейдерству. Тому на скасування незаконних рішень про державну реєстрацію не завжди можна своєчасно відреагувати.

Quote«Важливо підкреслити, що втрата повноважень на скасування рішення державного реєстратора щодо прав на нерухоме майно не позбавляє Мін’юст і територіальні органи повноважень розглядати скарги, а громадян і бізнес — права такі скарги подавати», – коментує Олексій Іванкін, засновник Опендатабота.

Утім, кількість рішень, що буде ухвалено за результатами розгляду скарг, може скоротитися. Зазначені зміни торкнулися лише оскарження рішень державного реєстратора щодо прав на нерухоме майно. Водночас повноваження щодо розгляду скарг у сфері бізнесу зберігаються в повному обсязі.

Результати діяльності Офісу протидії рейдерству

За 7 років роботи Офіс протидії рейдерству розглянув понад 12,7 тис. справ. Кількість питань зростала рік до року, сягнувши піка у 2020 — 2021 рр.

Тоді за рік комісія розглядала по 3 021 та 3 187 звернень відповідно. Здебільшого справи стосувалися корпоративних прав, а також рейдерства, пов'язаного із земельними ділянками, повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані власного дослідження.

Переважна більшість розглянутих справ стосувалася звернень щодо корпоративних прав — 4 213. На другому місці — справи про рейдерство, пов'язане із землею — 2 189.

Які функції Офісу протидії рейдерству

Офіс протидії рейдерству Міністерства юстиції України — дієвий спосіб захисту активів. Цей орган надає можливість особі, права якої було порушено, швидко відреагувати на протиправні реєстраційні дії та скасувати незаконне рішення. Подання скарги є швидкою альтернативою таким способам захисту, як-от звернення до суду та звернення до поліції, порядок реалізації дій яких є складнішим, довшим і витратним.

Де стежити за справами з протидії рейдерству

За справами, розглянутими Офісом протидії рейдерству, стежимо на сторінці Реєстру засідань антирейдерської комісії. Там систематизовано всі засідання комісії для пошуку за назвою компанії, її кодом або кадастровим номером земельної ділянки. Усе це допоможе аналізувати ризики та якість активів бізнесу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉