Facebook Pixel

Російські алмази нарешті можуть потрапити під санкції ЄС

Російські алмази нарешті можуть потрапити під санкції ЄС

Російські алмази нарешті можуть потрапити під санкції ЄС

Поки європейські столиці готуються запровадити довгоочікувані санкції щодо російського експорту алмазів, бельгійські трейдери готуються до посилення контролю над своєю галуззю. Про це пише AFP.

У відомому алмазному районі Антверпена, який обробляє, за оцінками, 86% світових алмазів, полірувальні «лабораторії» звертаються до технології блокчейн, щоб довести, що їхні дорогоцінні камені походять із законних копалень в Африці, Австралії чи Канаді, а не в росії.

Оскільки до вторгнення москви в Україну російське коштовне каміння становило близько третини світового ринку, рішення G7 заборонити торгівлю ним може мати широкі наслідки. Інсайдери галузі в Бельгії очікують, що санкції вводитимуться поступово, обмежуючи порушення ринку.

Тим часом великі трейдери та ювелірні бренди почали застосовувати передову технологію відстеження задля перевірки та сертифікації походження їхніх діамантів. Індустрія намагається покращити свій імідж відтоді, як два десятиліття тому спалахнуло обурення через так звані «криваві діаманти», які фінансують жорстокі громадянські війни в Африці.

Російські діаманти не назавжди

Європейський Союз розробляє заборони на російські алмази в рамках свого 12-го пакету санкцій, спрямованих на посилення тиску на військову економіку москви та припинення коштів, які країна використовує для купівлі боєприпасів і безпілотників у Північної Кореї та Ірану.

Але було важко домовитися про те, як найкраще обмежити торгівлю діамантами. Будучи невеликими та надзвичайно цінними, дорогоцінні камені легко та вигідно провозити контрабандою. Їх можна легко змішувати з камінням з інших джерел. Крім того, необроблені діаманти змінюють вагу та зовнішній вигляд, оскільки їх ограновують, полірують і зрештою вправляють у ювелірні вироби.

Проєкт санкцій

Європа – і Бельгія зокрема – має інше занепокоєння: навіть із санкціями ЄС російські дорогоцінні камені можуть знайти собі шлях до конкурентів у таких місцях, як Дубай та Індія.

По ходу переговорів щодо санкцій ЄС втрутилися держави Великої сімки, і найбільші індустріально розвинені демократії світу погодилися на глобальну заборону.

Quote«Я вважаю, що важливо, щоб будь-яке рішення щодо відстеження або будь-який протокол, який пропонує мати справу з цими потенційними санкціями, був загальногалузевим і підтримувався всіма алмазними центрами», — сказав генеральний директор iTraceiT Фредерік Дегріз.

Фірма Дегріза намагається надати гравцям ринку цифровий спосіб відстеження їхнього ланцюжка поставок.

Європейська комісія прийняла пропозицію, яка буде передана державам-членам для схвалення, як очікується, найближчими днями, якщо 27 країн-членів погодяться одностайно. Вона має заборонити торгівлю діамантами, що походять з росії, транзитом або експортуються з росії, а також російськими діамантами, ограненими та відполірованими в третіх країнах.

З 1 січня 2024 року заборона поширюватиметься на «непромислові природні та синтетичні діаманти, а також ювелірні вироби з діамантами». Заборона на імпорт російських алмазів, огранених або відшліфованих у третіх країнах, буде поетапно введена в дію з березня по вересень наступного року.

Quote«Це поетапне впровадження… враховує необхідність розгортання відповідного механізму відстеження, який уможливить ефективні примусові заходи та мінімізує збої для гравців ринку», — йдеться в проєкті.

Фірма iTraceiT вважає, що її технологія полегшить порушення ланцюга поставок, які можуть спричинити такі заборони. У «лабораторії» в алмазному кварталі Антверпена менеджер із роботи з клієнтами Сандія Кангуте показала, як шахтарі, трейдери, полірувальники та роздрібні продавці можуть відстежити походження своїх діамантів.

Кожному з майнерів присвоюється QR-код, що пов’язує його вміст з унікальною системою файлів за допомогою технології блокчейн — методу запису інформації, яку важко зламати чи маніпулювати. Використовуючи зчитувач кодів, працівники галузі можуть отримувати доступ до файлів, прикріплених до унікальних кодів, і додавати нові, наприклад квитанції про покупку, експортні ліцензії та сертифікати автентичності.

Quote«Тож я бачу, що відправною точкою була Канада, потім він подорожував і прибув до мене у Францію», — каже Кангут, скануючи QR-код на невеликій пачці огранених діамантів.

Відстежується кожна посилка

У разі оскарження експортери можуть використовувати систему iTraceiT, щоб надати резервні докази, аби довести, що їхні алмази походять не з росії.

Quote«Кожна посилка або кожен діамант матиме внутрішнє посилання. Тож якщо є будь-яке відхилення між фактичними фізичними алмазами, які ви зважуєте, і цифрами, які там є, тоді воно з’явиться. І тоді у вас є вся підтверджувальна документація. Усіх партнерів, з якими ми працюємо, часто перевіряють. Тож це інструмент, який може спростити аудиторам заходити та перевіряти відстеження всіх діамантів», — сказав Дегріз.

Але чи зашкодять санкції росії? Наразі їй вдавалося продовжувати війну проти України завдяки 11 попереднім раундам заходів ЄС, спрямованих на значно більший експорт нафти та газу.

Галузь налаштована скептично. Росія є головним постачальником алмазів, але самі алмази становлять невелику частину її економіки, і це може частково пояснити, чому чиновникам знадобилося так багато часу, щоб зайнятися торгівлею ними.

Подякувати 🎉