Facebook Pixel

Розтрата 600 млн грн Міноборони: НАБУ провело обшук у ексзаступника начальника Генштабу

23 травня 2024 року Детективи НАБУ провели обшук у колишнього заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України Радіона Тимошенка.

Про це пише Олег Новіков.

Розтрата 600 млн грн Міноборони: деталі справи проти Радіона Тимошенка

Слідчі під час обшуку знайшли у Тимошенка телефон, на якому він переписувався з підозрюваними, зокрема з ексначальником Управління розвитку автоматизації ЗСУ Віктором Артиховичем.

НАБУ провело обшук і у ексдиректора ТОВ «Еверест Лімітед» Юрія Пастухова, а також керівника робочої групи щодо розробки системи «Дзвін-АС». У них теж вилучили телефони.

До цього 13 травня правоохоронці провели обшук ексначальника Головного управління зв'язку та інформаційних систем Генерального штабу ЗСУ Володимира Рапка.

Нагадаємо, що за даними слідства, у 2017 році Міноборони замовило системи «Дзвін-АС». Тендер на її розробку віддали ТОВ «Еверест Лімітед», яка раніше не розробляла такі програми. Їй було виплачено за це 600 млн грн. Однак ця система у підсумку мала купу недоліків і якісно не працювала.

Кого ще підозрюють з екстопчиновників Міноборони

Це не перша справа проти вищого керівництва Міноборони. Наразі заведено 4 карні справи проти ексзаступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова. Три з них стосуються розтрати понад 2 млрд грн на бронежилетах та касках для ЗСУ, а ще одна – про крадіжку на харчуванні військових.

20 листопада 2023 року НАБУ і САП викрили тодішнього голову Держспецзв’язку Юрія Щиголя. Його разом зі спільниками підозрюють у заволодінні державними коштами на суму понад 62 млн грн.

Також нині судять екскерівника департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександра Лієва. Його звинувачують у спробі крадіжки 1,5 млрд грн на мінах для ЗСУ. У тій же справі 2 лютого ВАКС застосував до відстороненого в.о. директора Департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомаса Нахкура запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉