Facebook Pixel

Розгром Офісу президента: у скільки обійдуться заворушення та хто за них відповість

На вихідних під час акції протесту під Офісом президента (ОП) на захист одеського активіста й колишнього лідера «Правого сектору» Сергія Стерненка, якого засудили до 7,3 року ув'язнення з конфіскацією половини майна, українці завдали будівлі збитків, які попередньо оцінили у 2 млн грн.

Протести за Стерненко 20 березня. Фото: УНІАН

Протести за Стерненко 20 березня. Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Протести за Стерненко 20 березня. Фото: УНІАН Thumb Фото: УНІАН Thumb Фото: УНІАН Thumb Фото: УНІАН Thumb Фото: УНІАН Thumb Фото: УНІАН Thumb Фото: Офіс президента Thumb Фото: УНІАН Thumb

Протести через Стерненка: що сталося

Під Офісом президента на вулиці Банковій активісти зібралися 20 березня з нагоди дня народження Сергія Стерненка. Вони закидали будівлю фаєрами, спробували спалити табличку на вході до будівлі, обписали стіни графіті (включно з образливими написами), а також розбили скло у вхідних дверях, пише видання delo.ua. Активісти вимагали звільнити Стерненка, Андрія Антоненка та інших політв'язнів, застосувати санкції Ради нацбезпеки та оборони до заступника глави адміністрації експрезидента Віктора Януковича Андрія Портнова, відправити у відставку Генпрокурора Ірину Венедиктову та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Поліція кваліфікувала заворушення як хуліганство. Одного з активістів уже затримали й повідомили про підозру. Слідчий відділ Печерського управління поліції відкрив справу за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу, що передбачає до семи років позбавлення волі, повідомили на сайті Головного управління поліції в Києві.

Збитки від протестів: скільки коштує відмити стіни ОП і як правильно протестувати

У пресслужбі ОП повідомили, що збитки від дій активістів попередньо оцінюються у 2 млн грн.

Quote«Якщо не почати змивати фарбу впродовж 72 годин, вона в'їсться в граніт, і тоді сума збитків буде зовсім іншою. Нагадаємо: перші два поверхи будівлі було збудовано наприкінці XIX століття, інші добудовано на початку ХХ століття», — йдеться в повідомленні.

Водночас, за словами активіста ініціативи «Києве мій», представника партії «Демократична сокира» Єлисея Ходоловського, ОП поширює неправдиву інформацію. На своїй сторінці у Fаcebook він написав, що відмивання і прибирання фасаду будівлі (не рахуючи заміни скла у дверях) коштуватимуть приблизно 80 тис. грн, враховуючи транспорт, бензин і амортизацію техніки, і на це потребуватиметься 8 — 12 годин.

Щодо протестів, то, за словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, позиція президента Володимира Зеленського полягає в тому, що якщо люди хочуть вийти й щось сказати, вони можуть це зробити, і розганяти людей або щось їм забороняти поліція не буде. Але цього разу акція перетворилася на прояв вандалізму, що призвело до агресивної ситуації, вважає чиновник.

За його словами, люди, які брали участь в акції, здебільшого хотіли висловити мирний протест, але приблизно 10% із них були підготовлені для вчинення провокацій.

Такої самої думки дотримується й начальник Управління державної охорони Сергій Рудь.

Quote«Кожна людина має право висловити свою думку. Тому робити це ніхто не забороняє — люди можуть сюди приходити й демонструвати, можливо, неповагу, власну думку, але водночас не допускати проявів вандалізму, провокацій і хуліганства — того, що було допущено вчора», — сказав він.

Рудь також додав, що під час протесту була загроза спалення прапора України, який розташований на будівлі ОП, а це можна розцінювати як осквернення символіки держави.

Хто винен у заворушеннях під Офісом президента

Подоляк вважає, що ця акція протесту — політична провокація, яку влаштували політичні опоненти. За його словами, вона не отримала тих дивідендів, на які розраховували організатори.

Водночас радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол пообіцяв, що міністерство впродовж двох днів назве імена відомих політиків, які нібито причетні до організації акції протесту в суботу. Як повідомив він у коментарі «Україна 24», організатори намагалися спровокувати конфлікт між правоохоронцями та протестувальниками.

Контекст. 23 лютого в Києві та інших великих містах країни пройшла масова акція протесту на підтримку Стерненка. Докладніше про це читайте тут.

Подякувати 🎉