Facebook Pixel

У США вважають, що росія може розмістити ядерну зброю в космосі

США повідомили Конгресу та союзникам у Європі про те, що росія має ядерний потенціал у космосі, який може становити міжнародну загрозу. Зокрема йдеться про протисупутникову зброю. Про такі дані американської розвідки пишуть західні ЗМІ.

Дані розвідки стали відомі після того, як республіканець Майк Тернер, голова комітету з розвідки Палати представників Конгресу США, у заяві попередив про «серйозну загрозу національній безпеці».

Quote«Я прошу президента Байдена розсекретити всю інформацію, пов’язану з цією загрозою, щоб Конгрес, адміністрація та наші союзники могли відкрито обговорити дії, необхідні для відповіді на цю загрозу», – сказав Тернер у заяві без додаткових уточнень.

Офіційні особи США заявили, що нові дані розвідки спричинили занепокоєння, чи готується росія відмовитися від Договору про космос 1967 року, який забороняє всю орбітальну ядерну зброю, пише The New York Times.

Quote«Я не маю права розголошувати секретну інформацію. Але ми хочемо запевнити, що ми тримаємо руку на пульсі. Все під контролем, переживати не потрібно, – сказав Майкл Джонсон, спікер Палати представників.

У матеріалі The New York Times за квітень 2023-го йдеться, що росія у процесі розробки зброї для засліплення космічних супутників, але зазначається, що вона не збирається використовувати повну потужність протисупутникової зброї.

Quote«Ймовірні спроби росії розробити ядерну зброю, яка розташовуватиметься в космосі, не становлять гострої загрози для Сполучених Штатів. Проблема серйозна, але не пов’язана з активним потенціалом і не повинна бути причиною для паніки», – зазначають джерела Reuters.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉