Facebook Pixel

Ринок цементу в Україні відновиться до 2026 року – прогноз

Ринок цементу в Україні може відновитися до довоєнних показників в 53 млрд грн до 2026 року. Про це йдеться у аналітичному звіті «Ринок цементу України: 2023 та прогноз розвитку до 2026» Агентства ринку будматеріалів (PAU).

Звіт презентували 19 грудня під час круглого столу «Цемент: можливості та виклики для виробників і споживачів» Конфедерації будівельників України.

За прогнозами, для відбудови зруйнованих під час повномасштабного вторгнення об’єктів Україні знадобиться щонайменше 35 млн т цементу у найближчі 3 роки. Наразі річний ринок цементу в Україні становить 5,4 млн т. Він значно скоротився через вторгнення рф: до початку великої війни максимальні можливості українських виробників становили 13,6 млн т цементу на рік.

Готуватися до відновлення потужностей для ефективної відбудови України треба вже сьогодні, впевнений Павло Качур, голова асоціації «Укрцемент».

Quote«Якщо звернути увагу на історію країн, які пережили військові конфлікти, то можна побачити, що пік відбудови припав на четвертий-п’ятий рік після їх завершення. Однак важливо вже сьогодні, поки ще триває повномасштабна війна, готувати цементний ринок до того навантаження, що чекає на нас в майбутньому. Вже сьогодні деякі виробники, які працюють на українському ринку, модернізують підприємства, розробляють проєкти запуску нових печей та готуються до збільшення виробництва цементу», – наголосив Павло Качур.

Держава має підтримати українських виробників будматеріалів: вони не лише виробляють важливий для відбудови матеріал, а й надають робочі місця українцям та сплачують податки в держбюджет, додав Качур.

Він прогнозує, що після перемоги України виробництво цементу може зрости більш ніж на 20% як за рахунок модернізації заводів на підконтрольних територіях України, так і завдяки підприємств в тимчасово окупованих регіонах. В такому разі виробничі потужності сягнуть близько 19 млн т цементу на рік.

Розрахунки «Укрцементу» підтверджує Володимир Власюк, директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» та експерт у галузі будівництва. За його словами, під час відбудови України потреба у виробництві цементу може сягати 17-18 млн т щороку. І доведеться інвестувати в будівництво нових виробництв, щоб забезпечити такі обсяги внутрішніми потужностями.

Quote«Потрібно, щоб ці проєкти стали пріоритетними для міжнародних фінансових установ — наприклад, європейських, Європейського інвестиційного банку, ЄБРР, — які б профінансували проєкти будівництва потужностей виробництва цементу, зокрема, в Україні», — підкреслив Володимир Власюк.

У 2024 році уряд запланував виділити 42 млрд грн на інструменти зі стимулювання бізнесу, повідомила Надія Бігун, заступниця міністра економіки України. Мінекономіки обіцяє фокусуватися на підтримці галузей з максимальною доданою вартістю, і топ-пріоритетом є будівельна сфера та, зокрема, виробництво будматеріалів.

Quote«Ми, як Мінекономіки, будемо стимулювати український бізнес, українське виробництво, перш за все — тому що там найбільша додана вартість. Будемо стимулювати інвестиції, будемо стимулювати створення продуктів з вищою доданою вартістю», — наголосила Надія Бігун.
Подякувати 🎉