Facebook Pixel

Полтавський ГЗК не видобував і не продавав щебінь: відповідь на розслідування ДБР

ДБР завершило розслідування проти посадовців ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат». Полтавський ГЗК відкидає усі звинувачення.

Справи проти посадовців Полтавського ГЗК Ferrexpo: позиція компанії

Quote«Полтавський ГЗК рішуче не погоджується із висунутими підозрами, посилаючись на наступні аргументи:
QuoteПолтавський ГЗК не видобував і не продавав щебінь. Технологічний процес видобутку корисних копалин на підприємстві здійснюється у відповідності до затвердженого державними органами проєкту розробки родовища. Комбінат володіє спецдозволом на видобуток залізної руди і здійснює її видобуток, перероблення та збагачення відповідно до чинного спеціального дозволу на користування надрами та затвердженої державними інстанціями проєктної документації. Інших корисних копалин, які не зазначені в спеціальному дозволі на користування надрами, Полтавський ГЗК не видобував.
QuoteНефракційний відсів не є корисною копалиною. Під час переробки корисної копалини, процесу сухої магнітної сепарації, підприємство отримувало побічний продукт – нефракційний відсів, який слідство називає «щебінь». Згідно з висновками фахівців Національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені професора М.С. Бокаріуса», нефракційний відсів не є корисною копалиною. Процес його отримання не може бути віднесений до видобування корисних копалин, а його продаж не є заборонений.
QuoteКодекс про надра зобов'язує надрокористувачів раціонально використовувати надра. З 1978 року нефракційний відсів збувався підприємством і використовувався покупцями для різноманітних цілей: від підсипки доріг у карʼєрах до засипки ям та облаштування паркових зон. Багато підприємств, зокрема і державних, купували відсів у Полтавського ГЗК. Ці заходи дозволяли підвищити ефективність використання природних ресурсів при одночасному захисті та збереженні навколишнього природного середовища.
QuoteПісля отримання припису у 2021 році підприємство зупинило збут відсіву. Протягом десятиліть підприємство регулярно проходило перевірки Державної служби геології та надр України щодо наявних порушень використання ліцензії на видобуток і перероблення залізних руд, і до 2021 року не мало жодних застережень щодо продажу відсіву третім сторонам.
QuoteЦіна збуту продукції регулюється принципом свободи договору. Згідно із законодавством України, два суб’єкти господарювання вільні у погодженні усіх умов договору. Те, що на думку ДБР, ціна реалізації є нижчою, не є кримінальним правопорушенням. Полтавський ГЗК продавав нефракційний відсів підприємству, яке орендувало складські потужності на території комбінату, тож у дану ціну не входив чинник доставки. Це підприємство на своїх потужностях збагачувало відсів, фракціювало, виготовляло щебенево-піщані суміші, які збувало різноманітним споживачам в Україні.
QuoteУ слідства відсутні факти особистого збагачення підозрюваних представників топменеджменту.
QuoteЗ отриманих за збут відсіву коштів сплачувалися всі податки, рента, податок на прибуток тощо.
QuoteЗгідно з українським законодавством, підслідність ДБР не передбачає проведення слідчих дій щодо приватного бізнесу. Полтавський ГЗК є приватним підприємством, яким володіє публічна компанія із широким колом поважних міжнародних акціонерів.
QuoteПолтавський ГЗК запевняє партнерів, інвесторів та громадськість, що інформація про нібито «викриття» службових осіб підприємства у «привласненні мільйонів гривень» є некоректною. Підприємство діє з максимальною прозорістю, відповідно до законодавства України та високих стандартів корпоративного управління, і співпрацює зі слідством. Консультуючись із юридичними радниками, підприємство дотримується позиції, що у цій справі немає ні складу, ні події злочину.
QuoteПолтавський ГЗК продовжує надавати необхідну юридичну підтримку представникам менеджменту, яким оголошено підозру. Ця підтримка свідчить про впевненість підприємства у невинуватості його посадових осіб».

Справи проти посадовців Полтавського ГЗК Ferrexpo: деталі

29 червня 2023 року Служба безпеки спільно з ДБР вручили підозру 6 керівникам Полтавського ГЗК компанії Ferrexpo. Їх підозрюють у привласненні 370 млн грн під час торгівлі щебенем.

За даними СБУ, протягом 2019-2022 років керівництво ГЗК продавало щебінь, не маючи на це відповідного спецдозволу. Так, 1 тонну сировини збували «своїм компаніям» за 30-50 грн. А потім реалізовували породу вже за ринковою ціною, яка була майже в десять разів більша.

На думку правоохоронців, для реалізації оборудки її організатори вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації.

Полтавський ГЗК групи Ferrexpo заявив, що продавав не щебінь, а відходи від виробництва залізної руди.

7 липня 2023 року Печерський суд Києва обрав запобіжні заходи для керівництва Полтавського ГЗК. Їм призначено тримання під вартою або заставу від 2 до 60 млн грн. Ferrexpo внесла за них заставу у розмірі 122 млн грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉