Facebook Pixel

Польські фермери розпочали блокування п/п Медика — Шегині, Гребенне — Рава-Руська та Дорогуськ — Ягодин

Сьогодні, 9 лютого, польські фермери розпочали блокування на пунктах пропуску «Медика — Шегині», «Гребенне — Рава-Руська» та «Дорогуськ —Ягодин».

Про це пише «Суспільне».

За даними видання, поляки розпочали стайк на ПП «Медика — Шегині» о 10:30. Наразі страйкарі не пропускають через кордон усі види транспорту. Попередньо, за одну годину буде здійснюватися пропуск по одній категорії транспортного засобу в одному напрямку. Наразі черг на ПП на виїзд з України немає, а на в'їзд в Україну очікує 250 вантажівок.

Страйк на пункті пропуску «Гребенне — Рава-Руська» розпочався після 11:00. Польські прикордонники поінформували про це українських колег близько 11:30. Тут автомобілі та автобуси пересуваються без перешкод, а страйкарі на території Польщі пропускають по дві вантажівки за годину

Попередньо польські фермери обіцяли пропускати вантажівки, які перевозять паливо та гуманітарні вантажі, поза чергою.

Про блокаду ПП «Дорогуськ — Ягодин» повідомили об 11:35. Інформацію про це «Суспільному» підтвердила речниця Волинської митниці Валентина Черниш. Попередньо, польські фермери анонсували, що пропускатимуть щогодини по одній вантажівці в обидві сторони. Рух автобусів відбуватиметься без змін.

Також, за даними Державної митної служби, місцеві фермери заявили про намір від сьогодні, з 9 лютого, у пункті пропуску «Хрубешув — Володимир-Волинський» (ст. «Ізов») перешкоджати перевантаженню українських сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт і переміщенню їх на термінали по станції Хрубешув.

Усі решта пункти пропуску функціонують у звичному режимі.

Страйки на кордоні: причини блокування 9 лютого 2024 року

Як зазначено в заяві, «причиною є рішення Брюсселя щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України та пасивність польського уряду».

Активісти згадали рішення Європейської комісії про продовження угоди з Україною до червня 2025 року.

Quote«Додатково, бездіяльність польської влади та обіцянки співпраці з Європейською комісією, а також обіцянки поважати всі рішення Європейської комісії щодо імпорту сільськогосподарської продукції та продуктів харчування з України, не залишають нам іншого вибору, окрім як оголосити загальний страйк», — йдеться в комюніке.

Страйки на польському кордоні: що відомо

Нагадаємо, що з 3 листопада 2023 року польські перевізники блокували усі пункти пропуску на українському кордоні. Зокрема, були заблоковані переїзди для українських вантажівок через Дорогуськ, Гребенне і Корчову. Причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

15 листопада Мінрозвитку України разом з представниками Мінінфраструктури Польщі та директоратом Єврокомісії з питань транспорту та мобільності у польському Дорогуську домовлялися про розблокування кордону. Поляки вимагають повернутися до системи дозволів, але Україна не може виконати ці вимоги. ЄС у цьому питанні підтримує Україну.

16 листопада 2023 року словацькі перевізники приєдналися до поляків і не пропускали українські вантажівки через кордон з 14 по 15 годину. Утім, це не вплинуло на роботу Закарпатської митниці: як і раніше, 250 вантажівок проїхали через кордон.

З 23 листопада страйк розповсюдився на переході «Шегині — Медика».

Станом на ранок 10 грудня у Польщі біля українського кордону стояли майже 3,5 тис. вантажівок.

З 11 по 17 грудня польські перевізники розблокували п/п «Ягодин — Дорогуськ». Однак вже 18 грудня вони повернулись до блокади цього пункту пропуску.

З 4 по 6 січня 2024 року польські фермери проводили протест на п/п «Шегині Медика». У суботу, 6 січня, близько 21:00 поляки розблокували пункт пропуску «Шегині Медика». З 15 січня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок у бік України біля пункту пропуску «Медика — Шегині».

17 січня о 13:00 польські перевізники призупинили свій протест та розблокують кордон. Це стало результатом домовленостей перевізників з Мінінфраструктури Польщі.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉