Facebook Pixel

Страйк на кордоні: Польські перевізники відновили блокування пп «Ягодин — Дорогуськ»

Польські перевізники відновили блокаду пункту пропуску «Ягодин — Дорогуськ». Страйк польських перевізників розпочався сьогодні о 15:00 за київським часом.

Про це пише Державна митна служба України.

Протестувальники будуть здійснювати пропуск 1 транспортного засобу на годину в обох напрямках. Пропуск автобусів, гуманітарної допомоги та цистерн з паливом на в‘їзд буде здійснюватися у штатному режимі.

Наразі черга вантажівок перед пропускним пунктом на в‘їзд/виїзд становить понад 2 тисячі.

Страйк на польскому кордоні: що відомо

Нагадаємо, що з 3 листопада польські перевізники блокували усі пункти пропуску на українському кордоні. Зокрема, були заблоковані переїзди для українських вантажівок через Дорогуськ, Гребенне і Корчову. Причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

15 листопада Мінрозвитку України разом з представниками Мінінфраструктури Польщі та директоратом Єврокомісії з питань транспорту та мобільності у польському Дорогуську домовлялися про розблокування кордону. Поляки вимагають повернутися до системи дозволів, але Україна не може виконати ці вимоги. ЄС у цьому питанні підтримує Україну.

16 листопада 2023 року словацькі перевізники приєдналися до поляків і не пропускали українські вантажівки через кордон з 14 по 15 годину. Утім, це не вплинуло на роботу Закарпатської митниці: як і раніше, 250 вантажівок проїхали через кордон.

З 22 листопада страйк розповсюдився на переході Медика.

Станом на ранок 10 грудня у Польщі біля українського кордону стояли майже 3,5 тис. вантажівок.

З 11 по 17 грудня польські перевізники розблокували пп «Ягодин – Дорогуськ».

Подякувати 🎉