Facebook Pixel

Кордон з Україною буде негайно розблокований — Дональд Туск

Лідер найчисельнішої коаліції в новообраному парламенті Польщі Дональд Туск оголосив про успішні зустрічі з потенційними кандидатами на міністерські посади у новому уряді. За його словами, цей уряд має розв'язати проблеми, що виникли між Варшавою і Києвом.

Про це повідомляє «Голос Америки».

Туск критикує позицію чинного уряду Матеуша Моравєцького щодо блокади кордону з Україною. Він пообіцяв швидко виправити блокування вантажних перевезень на кордоні, де з польського боку накопичилися багатокілометрові черги з тисячами вантажівок.

Лідер коаліції заявив, що буде діяти в інтересах польських перевізників, але при цьому намагатиметься вирішити питання так, щоб припинити блокаду кордону. Напруженість між Києвом і Варшавою спричинена рішенням Польщі, що суперечить позиції ЄС і полягає у введенні заборон на імпорт українського збіжжя.

Туск сподівається на голосування за новий кабінет вже у вівторок, 12 грудня 2023 року. Присяга нового уряду планується на наступний день, щоб у середу представники нового уряду могли взяти участь у саміті Європейського Союзу в Брюсселі.

Саміт ЄС, запланований на 14-15 грудня, обговорить ключові питання, включаючи можливість початку переговорів щодо членства України та програму європейської допомоги Україні на 50 мільярдів євро.

На запитання, чи може він вплинути на прем'єра Угорщини Віктора Орбана, який виступає проти допомоги Україні та переговорів про вступ до ЄС, Туск зазначив, що зв'язки Орбана з росією і президентом путіним є «органічними», і тому він обмежив свої можливості переконати угорського лідера.

Раніше The Pages повідомляв, що до Сейму Польщі увійшла центристська «Громадянська коаліція» Дональда Туска.

Подякувати 🎉