Facebook Pixel

Україна вимагатиме виключити росію із членів FATF — Подоляк

Скандал навколо «Ашан росія» нагадав про пост Михайла Подоляка: радник глави Офісу президента анонсував, що наступного тижня Україна планує ініціювати наступний крок в економічній війні проти росії.

Україна вимагатиме виключити росію, яка є спонсором тероризму, із членів FATF – міжурядової групи з протидії відмиванню брудних грошей. Аргумент: рф цинічно порушила свої зобов’язання по лінії FATF, розпочавши загарбницьку війну проти України, нагадав Михайло Подоляк.

Quote«Нині для росії все ще залишається відкритою суттєва частина світової економіки, яка досі не запровадила санкції. І на жаль, є держави, які не гребують рахувати криваві російські гроші», — підкреслив він.

Як виключення з FATF вплине на рф?

  • Вести бізнес у рф стане набагато дорожче. Внесення рф до переліку «юрисдикцій високого ризику» означатиме, що іноземні банки та інші фінансові установи муситимуть проводити додаткові перевірки під час роботи з російськими юридичними особами, щоб переконатися, чи не є вони злочинцями/шахраями. Іноземним контрагентам працювати стане дорожче, а отже, невигідно вести бізнес із росією через різке збільшення вартості так званої «юридичної логістики».
  • Стане менше можливостей ухилятися від санкцій. Сьогодні російські компанії мають змогу обійти фінансові санкції – структуруючи транзакцію через російський банк, який не потрапив під санкції. Якщо вся рф потрапить до «чорного списку», ці шпарини в санкціях зникнуть.
  • Торгівля рф зі світом стане обмеженою: важче отримувати платежі за експорт, здійснювати платежі за імпорт. Коли Іран потрапив до «чорного списку» FATF у 2020 році, експорт товарів і послуг з країни скоротився приблизно на 30%.
  • Іноземні інвестиції почнуть виходити з росії. Міжнародні компанії зіткнуться з набагато більшими витратами на інвестування у рф. Переказ коштів у росію стане проблематичним.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉