Facebook Pixel

Накласти секторальні санкції на феросплави, вагони та шоколад із рф і білорусі — комітет ВР

Поширити економічні секторальні санкції на такі статті експорту рф, як-от феросплави, шоколад, залізничні вагони, добрива.

Таку пропозицію надав комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку на відкритому засіданні на тему заміщення українськими товарами імпорту з російської федерації та республіки білорусь 10 лютого.

Quote«Хоча перелік підсанкційних товарів доволі широкий, не за всіма виявленими перспективними групами товарів західні партнери ввели санкції проти імпорту з рф і рб», — підкреслив Ігор Гужва, радник комітету, голова аналітичного центру CMD Ukraine.

Є сенс домовлятися з партнерами про нові секторальні санкції проти таких товарів, як-от:

  • чавун;
  • феросплави;
  • турбореактивні двигуни;
  • продукція вагонобудування;
  • хімічні добрива та товари побутової хімії;
  • шоколад;
  • рослинні олії, зокрема олія ріпака.

На жаль, нам не варто очікувати, що західні партнери коли-небудь у найближчому майбутньому введуть секторальні санкції на мінеральні та хімічні добрива з рф і білорусі, підкреслив торговий представник України Тарас Качка.

Quote«Проблема в репутаційних речах. Добрива не будуть у периметрі санкцій — йдеться про продовольчу безпеку та чітку позицію країн Латинської Америки», — підкреслив він.
Quote«Уряд працює над продовженням санкційного тиску через застосування секторальних санкцій до галузей економіки рф або персональних санкцій до осіб, які причетні до створення загроз для України», — додав Тарас Качка.

За даними дослідження «Заміщення українськими товарами імпорту з рф, білорусі в україні, ЄС і світі», рф усе ще експортує до ЄС, Британії, США та Канади сировину — вуглеводні, дорогоцінні метали, залізорудну сировину та зернові, металобрухт. Українські виробники мають експортний потенціал, щоб замістити російські товари на зовнішніх ринках промисловості, передусім у металургійній, хімічній, харчовій, машинобудівній і деревообробній галузях.

Це такі товарні позиції, як-от:

  • машинобудування: турбореактивні двигуни та частини до них, залізничні й трамвайні пасажирські вагони;
  • металургія: чавун, феросплави, напівфабрикати з вуглецевої сталі, плоский гарячекатаний прокат, прутки, бруски та профілі з вуглецевої сталі;
  • харчова промисловість: соняшникова та ріпакова олія, соєві боби, шоколад, горілка;
  • хімічна продукція: добрива (сечовина, азотні, калійні тощо), мийні засоби та пральні порошки, полімери етилену та вінілхлориду, автомобільні шини;
  • деревообробка: деревоволокнисті плити (MDF), деревостружкові плити (ДСП), плити з орієнтованою стружкою (OSB), фанера клеєна з листяних порід дерев, розпиляні лісоматеріали з хвойних порід дерев, дерев’яні меблі.

Україна має відмовитися від імпорту неопромінених паливних твелів із рф, первинних полімерів, синтетичного каучуку, кольорових металів і виробів із них (нікель, алюміній, титан), целюлози та сірки. З білорусі ми все ще імпортуємо хімічні та мінеральні добрива, вантажні автомобілі, автобуси, трактори, MDF, фанеру, листове скло.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉