Підсолоджувач аспартам може бути визнаний канцерогеном — ВООЗ

Підсолоджувач аспартам, що входить до coca-Cola Zero, може бути визнаний канцерогеном — ВООЗ

За два тижні Всесвітня організація охорони здоров’я винесе рішення, чи вважати канцерогеном популярний замінник цукру аспартам. Про це 29 червня повідомляє Reuters з посиланням на джерела в Міжнародному агентстві з дослідження раку ВООЗ (IARC).

Один із найпоширеніших у світі штучних підсолоджувачів може бути включений до переліку канцерогенов глобального органу охорони здоров’я. Аспартам (C14H18N2O5, E951) використовується в багатьох продуктах, включно з дієтичною газировкою Coca-Cola, жувальних гумках та інших ласощах з приміткою «Бец цукру».

14 липня Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC) ВООЗ може вперше включити до списку «можливо канцерогенних для людини». Рішення IARC вже було ухвалено на початку червня за підсумками зустрічі зовнішніх експертів групи.

В рішенні не йдеться про безпечний обсяг аспартаму, який людина може споживати з їжею та напоями.

Також про канцерогенність аспартаму повідомив комітет експертів ВООЗ з харчових добавок JECFA (Спільний комітет експертів ВООЗ та Продовольчої та сільськогосподарської організації з харчових добавок).

Раніше аналогічні рішення IARC щодо різних речовин призводили до судових позовів до виробників з боку споживачів. Деякі виробники змінили рецепти.

JECFA також цього року переглядає використання аспартаму та має оголосити свої висновки 14 липня, коли IARC оприлюднить своє рішення.

Читати на The Page