Facebook Pixel

Під Києвом ексчиновники незаконно заволоділи державною землею на 2 млрд грн: НАБУ

НАБУ і САП повідомили про підозру колишній начальниці відділу у Фастівському районі ГУ Держгеокадастру у Київській області та колишній начальниці Міськрайонного управління у Києво-Святошинському районі та м. Ірпені ГУ Держгеокадастру у Київській області. Їх звинувачують у привласненні землі під Києвом вартістю 2 млрд грн.

Про це пише НАБУ.

За даними слідства, у 2018-2019 роках група підозрюваних із числа тодішніх чиновників Держгеокадастру заволоділи майже 920 га державної землі у Фастові та близько 284 га ДП «Пуща-Водиця» поблизу міста Києва. Завдані державі збитки становлять майже 2 млрд грн.

Для цього використано процедуру безкоштовної приватизації земельних ділянок пільговими категоріями, зокрема зі статусом учасника бойових дій. Проте слідством установлено, що реалізація такого права здійснювалась формально на підставі підроблених документів.

Завдяки оперативній співпраці САП і НАБУ у 2020–2021 роках на усі земельні ділянки накладено арешт із забороною їх забудови та зміни цільового призначення.

Нагадаємо, що по цій справі САП та детективи НАБУ повідомили про підозру колишнім чиновникам Держгеокадастру, а саме:

  • колишньому заступнику керівника ДП «Головний науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою» — організатору схеми;
  • двом колишнім посадовцям ГУ Держгеокадастру в Київській області – виконавцям злочину;
  • двом фізичним особам, пов’язаним з колишнім керівництвом Держгеокадастру – пособникам.

Таким чином, кількість підозрюваних збільшилася до семи осіб.

Нагадаємо, Виконавча служба Міністерства юстиції України провела аукціон із продажу 2 га землі в Яремче. Земля раніше належала компанії олігарха Олега Бахматюка. Кошти підуть на розрахунки з Нацбанком України.

Подякувати 🎉