Facebook Pixel

Печерський суд передав АРМА фірму Коломойського: у чому причина

Печерський суд Києва передав ПРАТ «ВК «Укрнафтобуріння» на баланс АРМА. Це відбулося в справі незаконного відчуження Сахалінського нафтогазового родовища.

Про це повідомляє Єдиний реєстр судових рішень.

Причинами стало те, що ще у 2000 році Національну акціонерну компанію «Надра України», контрольний пакет акцій якої належить державі, незаконно позбавили дозволу з видобутку та отримання прибутку із Сахалінського нафтогазового родовища в Харківській області. Замість неї були введені компанії ПРАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» та ТОВ «Голден Деррік».

І це при тому, що з державного бюджету на розроблення цього родовища було витрачено понад 1 млрд грн. Бюджет України постраждав щонайменше на цю суму.

ПРАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння», за даними Youcontrol, належить групі «Приват» бізнесмена та колишнього громадянина України Ігоря Коломойського. ТОВ «Голден Деррік» (наразі це ТОВ «Іст Юроуп Петролеум») пов’язують з українським бізнесменом Павлом Фуксом.

Нагадаємо, що суд арештував корпоративні права трьох підприємств: ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1» і ТОВ «Іст Юроуп Петролеум». Їх підозрюють у незаконному привласненні газу Сахалінського нафтогазового родовища. Активи підприємств передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Останні належать нардепу від «Батьківщини» Віталію Данілову, екснардепу Ігорю Котвіцькому та Павлу Фуксу. Останній з 2021 року перебуває під санкціями РНБО.

Причинами арешту стала справа проти колишнього нардепа Ігоря Котвіцького, який, за даними Youcontrol, володіє часткою в ТОВ «Сахалінське». Політика звинувачують у привласненні сотень мільйонів гривень на незаконному видобутку газу із Сахалінського нафтогазового родовища. Експосадовець начебто «кришував» надання спецдозволів на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. Також на папері штучно занижувалася кількість видобутого газу. Це відбувалося практично 20 років, у період із 2003 до 2022 рр. Тільки на розробленні родовища держава втратила 1 млрд грн. Поклади газу на Сахалінському родовищі становлять 15 млрд куб. м.

10 лютого співробітники СБУ та ДБР провели серію обшуків у керівництва компаній, кінцевими бенефіціарами яких є український олігарх Павло Фукс і Котвіцький. Під час обшуку було вилучено документи, які підтверджують незаконність господарських операцій, засоби зв’язку, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, документи, грошові кошти — понад $300 тис., 250 тис. євро та 1,5 млн грн, законність набуття яких перевіряється.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉