Facebook Pixel

Верховна Рада змінила правила держфінансування політичних партій

Верховна Рада змінила правила держфінансування політичних партій

Верховна Рада змінила правила держфінансування політичних партій

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №9419-1 у другому читанні та в цілому щодо відновлення обов’язкового фінансового звітування політичних партій. За проголосувало 309 депутатів.

Закон передбачає відновлення подання звітів політичними партіями та функцій Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо їх перевірки, зупинених ще у 2020 році. Спершу – через COVID-19, а потім — через воєнний стан.

Партії, які мають право на державне фінансування статутної діяльності, будуть зобов’язані надати звіти, у тому числі за період, коли було призупинене звітування, впродовж 90 днів після набрання законом чинності.

Інші політичні партії мають 120 днів, щоб подати звіти після набрання законом чинності. Термін перевірки звітів НАЗК — до 60 днів.

Законом встановлюється, що у разі виявлення ознак порушень законодавства НАЗК письмово спершу звертається до політичної партії для з’ясування відповідних обставин.

Водночас законом передбачено фінансування з державного бюджету не лише для парламентських партій, але й партій, які набрали на виборах 3% голосів виборців, але не потрапили до парламенту (раніше 5%). Ця норма запрацює уже після наступних парламентських виборів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉