Facebook Pixel

Індексація пенсій: на скільки зростуть виплати, остаточно порахують у лютому 2024

Індексація пенсій може становити близько 13%, однак конкретна сума надбавки буде встановлена у лютому 2024 року.

Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак під час пресконференції в «Укрінформі».

Quote«Планується індексація пенсій. Проте 13% — це попередня цифра, яку ми рахували в серпні, подаючи проєкт бюджету Пенсійного фонду на 2024 рік. Остаточний розмір індексації буде визначений, коли надійдуть дані про розмір середньої заробітної плати за 2023 рік, тобто у другій половині лютого. Тоді ми точно визначимо відсоток індексації», — повідомила Марчак.

За словами представниці Мінсоцполітики, згідно із базовим планом, перерахунок пенсій заплановано з 1 березня 2024 року. З 1 квітня планують переглянути розміри виплат для працюючих пенсіонерів.

Якій категорії населення планують підвищити пенсії у лютому 2024

Марчак додала, що індексація пенсій для державних і місцевих службовців вже проводилася з 1 липня 2023 року. У 2024 році також планується подібна ініціатива, але все залежатиме від динаміки надходження ЄСВ.

Також у 2024 році будуть збережені «вікові доплати» тим пенсіонерам, хто досяг 70, 75 та 80 років. Також передбачено індексацію мінімальної гарантії пенсії.

Відомо, що станом на 1 січня 2024 року середній розмір пенсії в Україні становить 5385 грн, при цьому 51% пенсіонерів отримують виплати, які не перевищують 4 тис. грн.

Раніше The Page повідомляв, що у 2024 році збільшився прожитковий мінімум, а тому більшість соціальних виплат та надбавок до пенсій також підвищать. Окрім того, в цьому році уряд проведе індексацію пенсійних виплат.

Подякувати 🎉