Facebook Pixel

Індексація пенсій в 2024 залежить від того, чи отримає Україна допомогу від партнерів

Оксана Жолнович

Оксана Жолнович

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович припускає, що в разі відсутності міжнародної фінансової допомоги індексація пенсій у 2024 році може не відбутися. Про це повідомляє «Інтерфакс».

Quote«Хочу заспокоїти всіх пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, тому що більша частина пенсійних доходів і надходжень, які розподіляються Пенсійним фондом, — це наші внутрішні надходження, які забезпечуються нашими українськими платниками, зокрема, нашими військовими. Оскільки вони всі платять ЄСВ, то наш Пенсійний фонд стабільно тримається на українських коштах», — сказала Жолнович.

У зв'язку з чим міністерка наголосила, що проблем із виплатою пенсій не має бути.

Quote«Можливо, не вдасться, якщо насправді будуть такі ризики, говорити про індексацію, але базова пенсія буде виплачена, і на це ми знайдемо кошти з внутрішніх українських ресурсів», — заявила вона.

Жолнович зазначила, що всі підвищення та індексації в бюджет закладені, і вона сподівається, що ресурси на це будуть знайдені.

Quote«Я думаю, що ми зможемо впоратися з цими викликами. Я б не хотіла наразі передчасно лякати пенсіонерів тим, що вони не отримають відповідно до закону свої пенсії і підвищення на рівень інфляції, які передбачені. Поки що ми готові їх робити», — додала вона.

Щодо соціальних виплат, то, за словами міністерки, ці видатки фінансуються міжнародними партнерами.

Водночас Жолнович зазначила, що Мінсоцполітики домовилося зі Світовим банком про допомогу на суму майже $2 млрд, і ці кошти в перші місяці 2024 року покриють видатки на базові соціальні витрати.

Подякувати 🎉