Facebook Pixel

ОГХК планує приєднати Демурінський ГЗК: Каландадзе

ОГХК веде перемовини з Фондом держмайна стосовно приєднання до корпорації раніше націоналізованого Демурінського ГЗК.

Про це в інтерв’ю Бізнес.Liga.Net розповів – заступник голови правління державної «Об'єднаної гірничо-хімічної компанії» (ОГХК) Дімітрі Каландадзе.

Quote«З Фондом держмайна ми розмовляємо не лише стосовно Демурінського ГЗК, а й щодо інших родовищ, які можуть збільшити ресурсну базу ОГХК. Ми як компанія розглядали Демурінський ГЗК як можливість збільшити ресурсну базу ОГХК та її вартість. ФДМУ поки що не давав нам конкретної відповіді на нашу пропозицію. Вони, наскільки я знаю, розглядають різні можливості існування цього ГЗК», – розповів Каландадзе.

За словами заступника голови правління ОГХК, Демурінський ГЗК допоможе у майбутньому завантажити сировиною Вільногірський комбінат.

Також Каландадзе заперечує звинувачення ОГХК у постачанні сировини росії.

Quote«Всі контракти з експорту у нас перевіряються триетапно, як я й казав. Ми перевіряємо всіх контрагентів, включно з інформацією про те, хто є засновником, керівником, директором. Коли перевіряли Sic Luceat Lux KFT, ми з'ясували, що Олександр Мурадян – громадянин Євросоюзу. І не має жодних зв'язків із Росією.
Quote«(Стосовно BioProfTech Sp.z.o.o.) То була експортна операція. Відвантажено 20 000 тонн американській компанії. Можу сказати, що ця американська компанія уклала з нами нові довгострокові контракти», – відповів представник ОГХК.

«Об'єднана гірничо-хімічна компанія» – державне підприємство, один із найбільших у світі виробників титанової сировини. Щорічний прибуток держави становить від 160 до 600 млн грн, вартість активів – 3,4 млрд грн. Натепер компанія працює у збиток. До структури ОГХК входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат. Іршанський ГЗК простоює з жовтня 2022 року і невідомо, коли зможе відновити роботу. Вільногірський ГЗК у квітні працював лише 10 днів і саме стільки в травні.

Раніше Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат належав російським олігархам Михайлу Шелкову та Сергію Чемезову.

6 лютого 2023 року ВАКС передав у державну власність України Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат та інші підприємства олігархів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉