Facebook Pixel

Фірташ обійшов Україну на «титановому полі»

«Міжрічинський гірничо-збагачувальний комбінат» (МГЗК), що входить до Group DF Дмитра Фірташа, отримав дозвіл на геологічне вивчення та розроблення Селищанської ділянки з покладами титанових руд у Житомирській області за 50,1 млн грн.

Лот було виставлено на торги Держгеонадрами за стартовою ціною 3,36 млн грн без ПДВ, передає «Інтерфакс-Україна».

У торгах також брали участь ТОВ «Демуринський ГЗК» (запропонувало 3,39 млн грн) і державна «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), яка запропонувала 50 млн грн.

Селищанська ділянка розташована в Малинському та Коростенському районах Житомирської області в 10 км на північний схід від смт Іршанськ. Дозвіл на користування надрами видано на строк 5 років, він передбачає геологічне вивчення ділянки, зокрема дослідно-промислове розроблення.

Контекст. Раніше глава Держгеонадр Роман Опімах зазначав, що «за всю історію аукціонів це другий випадок відкритих торгів на таку стратегічну корисну копалину. Спеціальний дозвіл на Селищанську ділянку передбачає геологічне вивчення з дослідно-промисловим розробленням (ДПР) у Житомирській області, де вже розміщено збагачувальні потужності комбінатів».

Group DF володіє двома ГЗК, що діють у Житомирській області, — Міжрічинським ГЗК (проєктна потужність 180 тис. тонн) і «Валки-Ільменіт» (проєктна потужність 65 тис. тонн). У стадії будівництва Стремигородський ГЗК. Фірташ також будує Мотронівський ГЗК у Дніпропетровській області.

ТОВ «Демуринський ГЗК» веде видобуток титаново-цирконієвої руди в Дніпропетровській області, контролюється російською титановою компанією «ВСМПО-Авісма».

ДП «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» розпочало фактичну діяльність у серпні 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передачу йому в управління майнових комплексів Вільногірського ГМК і Іршанського ГЗК, які раніше перебували в оренді в структур Фірташа.

Подякувати 🎉