Facebook Pixel

Нові відкриття FinCEN: Коломойський «відмив» в США $750 млн, не заплатив податки і кинув безробітних

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) провів розслідування щодо схем відмивання коштів, які колишні власники Приватбанку — Геннадій Боголюбов і Ігор Коломойський вивели з фінустанови. Виявилося, що ключову роль в цьому зіграв Deutsche Bank, який перевів $750 млн в бізнес-інтересах Коломойського в США.

Зокрема, за шість років (з 2007 по 2013 роки) Deutsche Bank перевів з компаній, які були створені на Британських Віргінських островах під контролем Коломойського і Боголюбова в компанії в США близько $490 млн. Більшу частину грошей, при цьому, витратили на те, щоб купити нерухомість на Середньому Заході. При цьому ще майже $270 млн Deutsche перевів в інші компанії, які контролюють ексвласники Приватбанку.

Варто відзначити, що Deutsche Bank провів близько тисячі транзакцій з 2006 по 2015 рік. Решта ж фінустанов, які переводили кошти в США для компаній, перевели втричі менше.

Чи відповів за це Deutsche Bank?

ICIJ стверджує, що банк виплатив сотні мільйонів доларів штрафів за останні три роки через порушення законів про боротьбу з відмиванням грошей в США.

Експерти в свою чергу кажуть, що фінустанова не дотримувалося головних правил — наприклад, вона могла відмовитися від переведення або від клієнта.

Сам Deutsche Bank заявив журналістам, що визнав свої помилки і витягнув з них уроки. У банку також заявили, що вирішили багато проблем, які були йому пред'явлені.

Чим обернулися схеми Коломойського і Боголюбова?

Коломойський і його соратники залишили після себе в США порожні будівлі, несплачені податки на власність, небезпечні виробничі умови, безробітних, і мінімум чотири сталеливарних заводи. Останні стали банкрутами.

Що стосується сталеливарних заводів, то сотні їх працівників в Кентуккі, штаті Нью-Йорк і Огайо залишилися без роботи, а один навіть без страховки. Більш того, останній не мав можливість тимчасово отримати доступ до своїх пенсійних фондів.

У розслідуванні йдеться про те, що понад десять років Коломойський і його бізнес-партнери створювали «імперію нерухомості». Вони купили як мінімум 22 об'єкти, в тому числі хмарочос в Клівленді (там було одне з найбільших банківських вестибюлів в світі), будівлю Motorola в Далласі і т.д.

Quote«Злочинці і інші особи, які намагалися приховати незаконні гроші в Сполучених Штатах, часто вкладають їх в блискучі висотки в Нью-Йорку або використовують для того, щоб купити іграшки мільярдерів, наприклад яхти і дорогі прикраси», — йдеться в розслідуванні.

ICIJ проводило розслідування, ґрунтуючись на конфіденційних документах Приватбанку. Мова, зокрема, йде про аудит проблемних фінансів, з яких видно, як саме кошти переміщали по всьому світу. Журналісти також використовували витік понад 2 тис. звітів про підозрілу діяльність, які отримали BuzzFeed News і передали ICIJ, відомі як FinCEN Files, судові протоколи і безліч інтерв'ю.


Контекст. Раніше Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів ( ICIJ ) почав публікацію даних з секретного досьє Управління з протидії фінансовим злочинам (FinCEN), яке входить в структуру Мінфіну США. Файли досьє аналізували близько 400 журналістів з 88 країн.

6 серпня стало відомо про те, що Мін'юст США подав позови проти колишніх власників Приватбанку — Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Документ виявився в розпорядженні редакції The Page. Ми вибрали найважливіші деталі цієї резонансної справи.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉