Facebook Pixel

Уряд ФРН схвалив постачання бойових машин піхоти в Україну — Welt am Sonntag

Міністерка оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт схвалила постачання в Україну 58 PbV-501, або БМП-1 (бойова машина піхоти) радянського зразка, що перебували на озброєнні НДР.

Машини раніше були у віданні Бундесверу, а наприкінці 90-х років їх передали шведській армії. Пізніше вона продала БМП чеській компанії, яка тепер прагне продати їх Україні, повідомляє Welt am Sonntag.

Ще у 2019 році чеська компанія планувала передати БМП в Україну. Тоді до уряду було подано офіційну заяву, але її відхилили. Постачання не відбулося через «застереження про кінцеве використання», тобто йдеться про те, що зброю, яка спочатку перебувала на озброєнні Бундесверу, може бути продано третім сторонам тільки з дозволу уряду ФРН.

Станом на 2019 рік постачання все ще було заборонено. У той час уряд Ангели Меркель узяв на себе зобов'язання не постачати Україні ніякої зброї, щоб не ставити під загрозу діалог із Росією.

Ця позиція втратила актуальність відколи нинішній канцлер Олаф Шольц проголосив «поворотний момент у часі». Зміна курсу відбулася під впливом агресивної війни Росії проти України та тиску з боку західних союзників.

Міністр оборони ФРН Крістіна Ламбрехт мала розмову із цього приводу з міністром оборони США Ллойдом Остіном у Пентагоні в середу, 30 березня. А в четвер вона розмовляла з міністром оборони України Олексієм Рєзніковим. У четвер увечері Ламбрехт була на ток-шоу «Maybrit Illner» у США й повідомила там про свою розмову з Резніковим.

«Рішення, яке я змогла йому повідомити про податок на кінцевих користувачів, дуже його втішило. Годиною раніше наше міністерство повідомило Прагу, що цього разу федеральний уряд погодиться на передачу бронетранспортерів Україні», — сказала вона.

Проте уряд ФРН і досі відмовляється від постачання артилерії та танків.

Зазначається, що БМП не нададуть негайно, адже вони ще потребують ремонту. Процес триватиме кілька тижнів. Зауважимо, що БМП-1 — уже застаріла зброя. Тому цілком імовірно, що під час ремонту БМП-1 буде модернізовано.

Раніше повідомлялося, що оборонні підприємства ФРН у короткостроковій перспективі можуть продати Україні додаткове озброєння та обладнання на суму 300 млн євро.

БМП-1 – радянська гусенична бойова машина піхоти. Це перша у світі серійна бойова машина піхоти, яка спроможна плавати. Призначена для транспортування особового складу до місця виконання бойового завдання, підвищення його мобільності й захищеності. Екіпаж — 3 особи, десант — 8 осіб. Оснащена дрібнокаліберною гарматою та кулеметом, а також ПТКР. БМП-1 входили до стандартного озброєння армій країн Варшавського договору.

БМП є більше оборонною зброєю зайнятих раніше рубежів, але дуже ефективна в протистоянні із живою силою супротивника й може використовуватися як додаткова підтримка вогнем танкових з'єднань.

Перебувала на озброєнні Радянської Армії з 1966 року. Серійно випускалася з 1966 до 1983 року. Згодом креслення та іншу документацію передали на Курганський машинобудівний завод, де потім випускалася і БМП-2.

Подякувати 🎉