Facebook Pixel

НАЗК вніс власника AliExpress до реєстру міжнародних спонсорів війни

НАЗК внесло китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited до переліку міжнародних спонсорів війни. Компанія володіє однієї за найбільших у світі платформ онлайн-комерції AliExpress.

Про це пише НАЗК.

Чому НАЗК внесло власника AliExpress до списку спонсорів війни

На думку НАЗК, Alibaba Group працює у росії, через ТОВ «Алибаба. КОМ (РУ)». Річний прибуток ТОВ «Алибаба. КОМ (РУ)» за 2022 рік склав 16,3 млрд рублів (близько $160 млн). Значні суми цих коштів йдуть до бюджету рф у вигляді податків, за рахунок яких потім утримується армія агресора.

Також китайська компанія Quzhou Nova закупала щонайменше 3220 тонн мідного сплаву на загальну суму $7,4 млн у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування, який наразі знаходиться на тимчасово окупованій території та контролюється росіянами. З вивезеної з окупованих територій міді компанія виробляє товари, які продає на платформах Alibaba.

Варто зауважити, що Alibaba також вдається до цензурування українського контенту на своїх платформах, пов’язаного з російською війною. У березні 2022 року Alibaba заблокувала профіль українського стрімера, який мав на AliExpress понад 268 тисяч підписників, за допис про війну. Водночас, проросійські дописи на платформі не видаляються.

Що відомо про Alibaba Group

Alibaba є однією з найбільших у світі компаній роздрібної торгівлі та електронної комерції. Вона э власником веб-порталів Taobao.com , Tmall, Alibaba.com, AliExpress та інших. Основними видами діяльності є торгові операції між компаніями за схемою B2B та роздрібна онлайн-торгівля; також володіє однією з найбільших у світі інфраструктур для хмарних обчислень , має активи у сфері ЗМІ та індустрії розваг.

У 2022 році річній дохід компанії склав $134 млрд. Cтаном на 2022 рік Alibaba займає дев’яте місце за оцінкою бренду в світі.

Нагадаємо, що НАЗК вніс бермудську компанію Bacardi Limited, що виробляє напої Martini та Bacardi, до переліку міжнародних спонсорів війни. Компанія продовжує торгувати з рф

Подякувати 🎉