Facebook Pixel

НАЗК внесло портового оператора DP World до списку міжнародних спонсорів війни

НАЗК внесло портового оператора DP World з ОАЕ до списку міжнародних спонсорів війни.

Про це пише пресслужба НАЗК.

За даними НАЗК, у червні 2023 року DP World підписала угоду з російською державною корпорацією «Росатом» щодо розвитку Північного морського шляху.

Нагадаємо, що саме «Росатом» зараз контролює тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС).

Стратегічне співробітництво «Росатому» і DP World сприятиме транзиту товарів до росії в обхід санкцій з огляду на те, що «Росатом» на системній основі надає послуги російському ВПК, імпортуючи заборонені компоненти для російських танків та авіації. Крім того, Північним морським шляхом можуть переправляти й інші нелегальні вантажі та зброю.

Після підписання угоди з «Росатомом» голова уряду рф Михайло Мішустін заявив, що розвиток Північного морського шляху – це стратегічний проєкт, який додатково принесе до бюджету росії приблизно $224 млрд. Отже, офіційна особа рф прямо підтверджує вигоду держави-терориста від співпраці з DP World. Ці додаткові кошти будуть використані росією, зокрема, для фінансування війни проти України.

Чим володіє DP World в Україні

DP World у 2020 році придбала 51% контейнерного терміналу ТІС у Південному порту. Крім того, DP World здійснює перевалку українського зерна, зокрема, у межах роботи «зернового коридору».

Нагадаємо, що ірландська компанія Peninsula Petroleum Limited стала першою, яку НАЗК виключило з переліку міжнародних спонсорів війни.

Подякувати 🎉