Facebook Pixel

Укргазбанк продав корисний актив «Акорд Банку», пов'язаному з Оксаною Маркаровою

У січні стало відомо про те, що «Акорд Банк», який належить сім'ї посла України в США Оксани Маркарової, викупив інкасаторський бізнес у державного Укргазбанку.

Зокрема, було продано весь інкасаторський підрозділ Укргазбанку, 108 інкасаторських броньовиків і все необхідне обладнання та техніка. Офіційно в Укргазбанку та «Акорд Банку» угоду коментують неохоче.

В «Акорд Банку» лише наголосили, що вирішили розвивати інкасаторський бізнес нещодавно, придбавши ліцензію в липні минулого року. В «Укргазбанку» зі свого боку повідомили, що продаж пояснюється тим, що в рамках угоди про входження Міжнародної фінансової корпорації (IFC) до капіталу Укргазбанку останній має продати всі непрофільні бізнеси.

Сторони не розголошують вартість угоди, але, за даними інвесткомпанії Eavex Capital, вона могла становити $5 — 8 млн.

Джерело The Page в «Акорд Банку» розповіло, що інкасаторська мережа Укргазбанку була збитковою.

Quote«У моделі Укргазбанку це був на 100% збитковий напрямок. Витрати на 250 інкасаторів, ремонт автомобілів і амортизацію не перекривали доходів. Для нас він цілком вкладається в бізнес-модель. Доведеться багато чого зробити, щоб вивести бізнес у плюс. І це не той випадок, коли забрали бізнес, який дає прибуток. Нам доведеться інвестувати значні кошти, щоб вивести його в плюс. Ба більше, банки здебільшого закрили цей напрямок. Ідеться про ОТП, Укрсиббанк, «Креді Агріколь» та інших», — розповів співрозмовник в «Акорд Банку».

З такими оцінками категорично не погоджується джерело з одного з державних банків.

Quote«Інкасаторська мережа Укргазбанку ніколи не була збитковою. Вона не значилася у звіті банку як збиткова. Мало того, банк нарощував кількість автомобілів і оновлював їх торік. Навіщо йому це робити, якщо бізнес зазнає збитків?» – говорить співрозмовник видання.

За словами джерела The Page, у філіях Укргазбанку дуже погано сприйняли перехід контролю над мережею інкасаторів, оскільки це б'є по клієнтській мережі загалом і може призвести до того, що Укргазбанк втратить частину клієнтів, які підуть до «Акорду».

Quote«Щодо прикриття угодою з IFC, то в ній саме про інкасаторський бізнес взагалі нічого немає. Там ідеться про продаж непрофільних активів, але інкасаторський бізнес для банків не є непрофільним», — говорить джерело.

Банківський експерт Василь Невмержицький наголошує, що інкасаторський бізнес є дуже складним.

Quote«Щоб його почати, необхідно купити автомобілі, засоби захисту, касові вузли, бокси, навчити безліч людей, а потім ще довго й нудно напрацьовувати клієнтську базу. З цього погляду купівля бізнесу «Акорд Банком» виглядає дуже логічною. Мало того, що банк купує готову систему, він забирає ще і клієнтів, яких зможе поступово переманити й на інші послуги», — говорить Невмержицький.

Експерт упевнений, що придбання інкасаторської мережі дасть змогу збільшити вартість банку в разі його продажу.

Quote«Інкасаторський бізнес надає ідеальну можливість збільшити кількість клієнтів і вийти в регіони, де банк до цього не працював. Це збільшить його вартість у разі продажу стратегічному покупцеві», — наголошує Невмержицький.

За його словами, 2021 року фізособи зняли через банкомати 2 трлн грн. Майже весь обсяг цих коштів перевезли інкасатори.

Quote«Обсяги інкасаторського ринку колосальні», — говорить Невмержицький.

В експертів викликає подив і те, чому угоду було проведено без відкритого конкурсу.

Quote«Якби продаж бізнесу було здійснено на тендері, питань не було б. У нинішній ситуації вони є», – зазначив банківський експерт Роман Шпек.

За словами директора Інституту економіки та прогнозування Валерія Гейца, на Укргазбанк впливає нинішній голова Національного банку України Кирило Шевченко, який раніше працював у цьому банку.

Quote«Справді, виникає питання, чи не допоміг у такий спосіб Кирило Шевченко в.о. посла України в США Оксані Маркаровій», — говорить Геєць.

Факт продажу активів без конкурсу, на його думку, може стати предметом розслідування з боку НАБУ та ДБР.

Подякувати 🎉